+ Предложи новина
25.10.2016

Британски студенти обвиняват МУ Пловдив в порочни практики, корупция и дискриминация

Британски студенти обвиняват МУ Пловдив в порочни практики, корупция и дискриминация

  Британски студенти обвиниха Медицинския университет в Пловдив в корупция, дискриминация и други порочни практики. В остро писмо, изпратено до ректора, неговите заместници и други ключови звена във вуза, се предупреждава, че сигналът ще бъде постван в социалните мрежи, ще бъде предоставен на ВВС и с данните в него ще бъдат запознати посолствата на Великобритания и Германия. „Много лоша практика е медицинска институция да се държи, все едно смята, че никой няма право да надигне глас. Вземете това на сериозно, предупреждават авторите на писмото, озаглавено „Медицинският университет в Пловдив - заболяването”.

 Още в началото те правят препратка към Хипократовата клетва, за която гилдията се сеща, когато чуе думи като „не причинявай болка”. „Какво става обаче, когато медицинско училище причинява вреда и какъв шанс имат младите доктори”, се пита в писмото. В него се признава, че България и Румъния предлагат евтина алтернатива да се учи медицина в Европа, като образованието е признато във Великобритания. Според авторите обаче, бидейки акредитирани на хартия, висшите училища в тези страни са много далеч от това, които би трябвало да осигурят.

 Атрактивни са за британците с липсата на приемен изпит и ниските разходи за живот. „В последната година Медицинският университет увеличи с 300% приема. Мислите, че това доказва качеството? ГРЕШКА! - гласи дословно сигналът. МУ разпръсква зараза, която дори най-добрите доктори не могат да излекуват - корупция”.

 Авторите твърдят, че имат шокиращи данни за това в Медицинския факултет. Споменават за пиене на кафе и късни срещи с преподаватели, които изглеждат много невинно, докато не се погледне какво може да се крие зад тях. Твърдят, че се губят студентски книжки и цели досиета. И питат как може студент да бъде скъсан по анатомия два пъти, а само седмица по-късно да получи шестица. Разказват също, че при редовно присъствие на лекции и упражнения са им писани 5 отсъствия, за да им се поиска после такса за служебна заверка. Разочаровани са и че преподавателите не им предоставят лекциите си. На Острова практиката е те да се пращат по мейлите на студентите след занятието. На представянията си в чужбина вузът акцентирал само на учебните програми и кандидатите не били запознати с правата на студента. Когато решат да си ги потърсят, ги отпращали с фразата: „Това е България!”.

 Авторите повдигат въпроса как може библиотека с 50 места да обслужва университет с толкова много студенти. Твърдят, че няма нито една лекционна зала, която може да поеме целия поток, и младежи са принудени да сядат на пода, за да слушат преподавателите. За служителите в Учебен отдел пък твърдят, че демонстрират некомпетентност и откровено непочтително отношение. Служители на ключови позиции игнорирали оплакванията и даже искали изключване на студенти, които представили своите проблеми. Според авторите не е редно да са притискани да купуват учебниците на преподавателите си, да плащат за изпити и да са част от „всякакви други схеми за смучене на пари, които факултетът разрешава”. „От информационния център за чужди студенти, вместо да промотират български народни танци,  би трябвало да поддържат студентите. И поне да говорят английски, което е най-малкото, което можем да кажем”, пише в писмото. То съдържа оплакване за лошо отношение и от страна на инспекторите за всички курсове. Като правят уговорката, че британците по принцип са педанти, авторите на сигнала заявяват, че очакват от МУ поне да приема тъжбите и да демонстрира чуваемост.

 „Факултетът иска да вярвате, че е мултикултурен и толерантен, но това няма да бъде потвърдено от британски студенти с азиатски и африкански произход. Тези студенти са тежко дискриминирани, макар че се представят на академичното поприще добре”, пише в сигнала. Твърди се, че чужденци са изключвани и връщани да повтарят година неоснователно. Както и че има прояви на дискриминация към младежи с различна религия и културна принадлежност, като дори били принуждавани да свалят части от облеклото си. Дори когато отношението не е така явно, според авторите на жалбата, цари тиха омраза към различните. В същото време се промотира свободата на вярата и се използва талантът на определени студенти, за да се гради позитивен имидж, се подчертава в писмото.

 На финала авторите се заричат, че ще запазят анонимност, но ще осигурят нужните доказателства за твърденията си по адрес на членове на факултета, които определят като „ключови ензими в експлозивната реакция”. Заканват се също да осветлят механизмите, по които се привличат чужди студенти, като споменават за алчност и лъжливи машинации. Според авторите посредниците са наясно с реалната ситуация, но се възползват от желанието на младежите да следват медицина у нас. В това британците виждат угроза за прозрачността на медицинското образование.

Отговорът на Медицинския университет: Неуспешните студенти винаги се оплакват.

 След получаването на сигнала той е бил разгледан от юрист и е установено от какъв мейл е пратен. Вътрешното разследване показало, че е писан от студентка, която е прекъснала обучението си, обясниха от Уелкъм центъра за чуждестранни студенти в Медицинския университет. Неуспелите винаги се оплакват, коментира лаконично шефката на Учебен отдел д-р Дора Иванова и препрати към зам.-ректора по качеството и акредитацията, който отговаря и за сигналите - проф. Стефан Сивков.

 „Писмото е от един човек и изразява само неговото мнение. То не се споделя от останалите. Проведох разговори с чуждите студенти след получаването на сигнала и се уверих в това”, коментира проф. Сивков. Той добави, че не може да спре никого да изрази своето виждане или да се оплаче. Позицията на вуза обаче е, че няма да вземе под внимание твърденията в жалбата. „Повече няма да се занимаваме с този човек. Въпросът за нас е приключен”, заяви той.

 На въпрос вярно ли е, че студенти стоят по пода, за да слушат лекции, зам.-ректорът апострофира: „Елате да видите аудиториите. Идвали ли сте? По-големи едва ли биха могли да бъдат”. И отказа да коментира другите конкретни твърдения от писмото.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ