+ Предложи новина
15.04.2016

Близо 7000 учители са напуснали системата на средното образование през 2015 г.

Близо 7000 учители са напуснали системата на средното образование през 2015 г.

  6758 преподаватели са напуснали системата на средното образование през миналата година. Броят им значително надхвърля очакванията на просветното министерство. Това показва отчетът на националните програми в средното образование за 2015 г., публикуван вчера. По доста от мерките от МОН отчита преизпълнение на заложените показатели, без обаче да се уточни какво се крие зад цифрите и сухите констатации.

 При заложено изплащане на обезщетения на 4600 педагогически и 1900 непедагогически кадри, реално средства са изплатени на 6758 преподаватели и 2335 други служители. Тези суми се покриват чрез програмата "Оптимизация на училищната мрежа". Традиционно тя поглъща 1/2 от средствата за всички програми, а за тази година бюджетът й е с 5 млн. лв. повече (общо около 25 млн. лв.). 37 училища и 14 детски градини обаче ще трябва да връщат получени пари за обезщетения заради превишаване на отчетените разходи.

 По мярка "Без отсъствия" (с бюджет от 1 млн. лв.) е посочено, че са класирани всички 144 подадени школски проекта и въпреки че до момента са разпределени само 75% от средствата, от МОН бодро рапортуват положителните резултати: разработени са и приложени училищни мерки за намаляване на отсъствията, повишена е мотивацията на директорите за реално отразяване на ученическите отсъствия, намалели са неизвинените отсъствия в училище и др. Конкретни данни за броя на неизвинените отсъствия обаче, поне за избрани училища, в отчета липсват. По мярката "Без свободен час" пък е отчетено, че са осигурени възнаграждения за 27 хил. заместващи учители при планирани 30 хил. души. Общият брой на часовете с осигурено заместване по мярката са 270 664 при планирани 250 000 часа. Вместо планираното участие на 4600 ученици от прогимназиален етап в допълнително обучение по български, математика, природни и обществени науки, по въпросната мярка са обхванати над 6 хил. младежи. Тук отчитането на дейностите е предвидено за 30 август т.г.

 По програмата за създаване на достъпна архитектурна среда са предоставени 1 млн. лв. на 44 държавни училища от общо 61 поискали финансиране. Изградени са 4 рампи, 17 адаптирани санитарни възела, 6 асансьора, 11 платформени съоръжения, направени са 19 ремонта на прилежаща инфраструктура. Отчетът загатва, че не всички пари са усвоени поради забавяне на различни документи. По програмата "Информационни и комуникационни технологии" е заложено на 400 училища да бъде обновена компютърната техника, но до края на годината това е направено само в 293 школа. Предвиденото свързване на 28-те регионални инспектората по образование в опорна цифрова мрежа, обслужваща училищата в страната, също все още е в процес на случване, като от МОН посочват, че за целта са сключили споразумение с транспортното министерство.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ