+ Предложи новина
08.05.2015

Бизнесът влиза в образованието

Бизнесът влиза в образованието

   Учениците от 15 професионални гимназии ще учат и работят от есента. Това стана ясно на втората национална дискусия "Да! На българската икономика", организирана от КРИБ в Панагюрище. Първите 5 пилотни проекта за дуално обучение са финансирани от швейцарското и австрийското правителство. Новите десет са договорени с кметове и школски директори от Българската минно-геоложка камара, обяви нейният шеф Лъчезар Цоцорков. Това са професионалните гимназии в Раднево, Мадан, Пирдоп, Перник, Ботевград, Панагюрище, Плевен, Русе, Варна и София.

   "Убедени сме, че държавата не може да реши сама проблема с липсата на средни и технически кадри за индустрията, ние решихме да предприемем стъпки", обясни Цоцорков. Представители на индустриалните камари и работодателските организации ще участват в подготовката на промените в Закона за професионалното образование. Те ще имат водеща роля при съставянето на учебните програми за професионалните гимназии. Бизнесът ще има и 50-процентова квота в настоятелствата на бъдещите професионални колежи, съобщи на срещата просветният министър Тодор Танев.

   На срещата присъстваха вицепремиерът Ивайло Калфин, министрите Тодор Танев, Теменужка Петкова и зам.-министърът на културата Бони Петрунова, още над 100 крупни индустриалци, ректори, браншови организации, директори на професионални училища и синдикалисти.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ