+ Предложи новина
04.04.2016

Безсънни нощи и напрежение около приема в първи клас в столицата

Безсънни нощи и напрежение около приема в първи клас в столицата

  Истерията около приема в първи клас започна. Десетки родители нощуваха в столично училище заради желанието си първокласникът им да учи именно там. Опита и от предни години показва, че всички се страхуват да не пропуснат шанса си, което води до въпросната ситуация – редица безсънни нощи и напрежение. Истерията в 51-во столично училище „Елисавета Багряна” е факт от вчера следобед в 15 часа. Рано тази сутрин, школото продължава да е пълно с мераклии да запишат първолаците си именно там: „Вчера бяхме на вилата и се обадиха към 4 часа, че вече са започнали да записват и дойдохме веднага. А вие коя по номер сте? – 44-ти“, заяви пред камерата на Нова тв баба на един бъдещ първокласник. В случая, ако редът на записване имаше значение, нейният внук щеше да има късмет и вече да се смята за възпитаник на училището. Тази година ще бъдат приети 88 като него. В случая обаче, безсънната нощ, чакането и напрежението нямат никакво значение, защото приемът не е по принципа „кой преварил“. Освен това, записването е по електронен път: „Защо въпреки това решихте, че трябва да дойдете и на хартия да дадете документи? – Ами такова е правилото тук. Правилото между хората“, оправда чакането си жената. А за да е всичко точно между чакащите, всички са записани в списък, който сами си направили. Стриктни проверки се правят през два часа.

 От страницата на училището става ясно, че приемът става по определени точки, сред които дали кандидат първокласникът живее близо и дали има брат, или сестра в същото училище. Пак от нея все пак става ясно, че именно от днес се подава и саморъчно подписано заявление за прием в първи клас. Срокът да се подаде обаче не приключва днес.

 Иначе именно следващата учебна година се очертаваше като една с най-голям брой випуски първокласници, тъй като през 2009 г. са се родили близо 81 000 деца. Седем години по-късно обаче в първи клас ще отидат едва 66 000. Обяснението е, че най-вероятно голяма част от тези деца са напуснали България.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Школа за Индийски танци
Английски уроци аудио
Уроци по Биология и Химия Пловдив
Вечерен курс по Английски
Онлайн Английски за начинаещи
Езикови школи Бургас
Школа по Рисуване
Курсове по Рисуване за деца
Стандартни танци
Зумба танци youtube
Индивидуални тренировки по Карате
Уроци по Пиано Бургас
Уроци по Хип Хоп танци онлайн
Клубове Народни танци София
Индивидуални уроци по Класическа Китара
Вечерен курс по Испански език
Уроци по Математика за 1 клас
Азбуката на Английски език
Уроци по Музика за 4 клас
Плуване калории
Частни уроци по Математика за студенти
Английски език курсове
Салса в София
Курсове Английски език
Немски език самоучител
Да учим Немски
Курсове по Електротехника
Уроци по Плуване за възрастни София
Гръцки език за напреднали
Езикови школи София Италиански
Курс по Английски Бургас
Частни уроци по Български
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ