+ Предложи новина
24.08.2017

Безплатните детегледачки няма да са съвсем безплатни

Безплатните детегледачки няма да са съвсем безплатни

  В София родителите, за чиито деца няма места в яслите и детските градини, най-вероятно ще се наложи да доплащат за безплатната детегледачка по новата програма, рекламирана в последните дни от социалното министерство. Причината е, че на безработните жени ще се плаща по една минимална заплата (460 лв.), което е твърде ниско заплащане за столицата. В същото време именно в София се очаква да бъдат основно подпомогнатите майки, тъй като в другите градове няма проблеми с местата в детските градини и ясли. Това стана ясно от коментари на експерти пред Би Ти Ви.

 "За София за гледане на едно дете на пълен 8-часов работен ден заплащането е около 800 лева нето на месец, a минималната работна заплата е 460 лв. в брутен размер. На тази стойност е възможно проектът да проработи в по-малки населени места, където минималната работна заплата е достатъчна за нормален начин на живот", обясни пред Би Ти Ви Габриела Христова, която е мениджър на агенция за детегледачки. "В София средната заплата е около два пъти по-висока, отколкото във Видин. В провинцията ще работи без доплащане, а в София в много от случаите ще трябва родителите да доплатят със свои средства, за да получат това, което търсят", коментира и шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

 Според зам.-министъра на труда Зорница Русинова няма проблем родителите да доплащат на детегледачките. За програмата се заделят 20 млн. лв., с които се очаква около 1500-2000 семейства да могат да наемат гледачка за децата си до пет години, останали извън детските градини. Програмата трябва да бъде одобрена в началото на септември от управляващия орган на ОП "Развитие на човешките ресурси". Идеята е семействата да могат да наемат бабите и дядовците. Изискването обаче е наетите да са безработни. Не е ясно дали ако бабите са пенсионери, ще могат да се кандидатират за детегледачки, като се регистрират в бюрата по труда. В миналия програмен период имаше подобна програма за наемане на детегледачки с европари, която се провали поради липса на подходящи кандидати за детегледачи.

 Освен заплатите на детегледачките ще бъде изработена и програма за обучение на възрастни как да се грижат за деца до пет години. Родителите ще подават заявления в бюрата по труда, че искат жена и ще трябва да докажат, че детето им не е прието в забавачката. Идеята е родителите да могат да се върнат на работа или ако са безработни, защото няма кой да гледа детето им, да си намерят работа. "Целта е хората, които са безработни и нямат възможност да се реализират на пазара на труда, да се върнат на работа. В момента има около 90 000 безработни жени в България, които са неактивни, а около 56 000 от тях са извън системата на бюрата по труда", обясни Русинова. Заетостта при жените е много по-ниска от тази при мъжете и една от причините е, че те се грижат за децата си. Например във възрастовата група между 15 и 29 г. заети са едва 36% от жените, а за сравнение - в тази група са заети почти половината от мъжете (48%).

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ