+ Предложи новина
28.12.2015

Безплатни учебници до края на средното образование за бедните ученици

Безплатни учебници до края на средното образование за бедните ученици

  Безплатни учебници до края на средното образование за бедните ученици и тези, които са застрашени от отпадане от системата - това е една от мерките, които са записани в новата стратегия за задържане на децата в училище за следващите 3 години. Документът е предложен за обществено обсъждане до 6 януари догодина. Парите за безплатните учебници ще бъдат отпускани чрез социалното ведомство на общини и училища и са в размер от 11,5 млн. лв. само за следващата учебна година. В момента книги без пари се получават до гимназиалния курс. В стратегията са заложени мерки, които ще бъдат финансирани за стотици милиони левове. Сред тях е въвеждането на задължителното целодневно обучение до 7-и клас, а за безплатните учебници до края на основното образование са заделени 28 млн. лв. Други 10 млн. лв. са предвидени за агитация сред бедните родители от „социално застрашени групи“ да пускат децата си на детска градина още от 3-годишна възраст. Така държавата им гарантира, че малчуганите ще получат социални и образователни навици, както и равен старт в училище. Традиционните подготвителни групи по български език, както и заниманията за по-лесно преминаване от степен в степен - остават. Има куп нови мерки за извънкласни дейности като провеждането на ученически игри за 471 000 лева, за спорт - 159 000 лева, както и за физически занимания в извънучилищно време - над 1 млн. лв.

 Предвижда се и разработването на система за ранно предупреждение за отпадането на ученици, която да заработи първо в Северозападна България. Това е тест, който ще покаже на учителите дали имат „проблемни деца“ и как могат да ги задържат в класните стаи. За тях освен подкрепящи занимания, ще има и такива по интереси и развитие на творчеството. Предвижда се и ранно кариерно развитие, така че да получат хем тапия за завършена степен, хем и занаят. Други 25 млн. лв. са заделени за следващата година за лица над 16 г., които са напуснали училище в някакъв етап от обучението си. Близо 12 на сто от учениците в България напускат училище, преди да го завършат. За съжаление с всяка година спада възрастта на отказалите се от знания.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.96 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ