+ Предложи новина
07.04.2015

Без задължително изучаване на малцинствен език в училище

Без задължително изучаване на малцинствен език в училище

  Нито един депутат от членовете на комисията извън представителите на ДПС не е подкрепил изучаването на майчин език да стане задължително. Това означава, че задължителното изучаване на малцинствен език не е минало на ниво парламентарната комисия. На вчерашното изнесено заседание в Правец на Комисията по образованието и науката предложението на ДПС не е било одобрено. То е било разглеждано като част от новия законопроект за предучилищното и училищното образование. Основният аргумент „против” е, че с предложението на ДПС се поставят основните на изрично формиране на малцинство на база език. "Това носи опасност от липсата на интегрирано общество", става ясно от думите на Стоян Мирчев - член на парламентарната комисия.

  Предложението на ДПС е начин за промяна на етническия код, коментира Мирчев, става ясно от съобщение от пресцентъра на БСП. Той попита кой определя кой е част от една или друга малцинствена група в България. Според него свързването на малцинствените групи с майчиния език е недвусмислена схема за промяна на самосъзнанието на българите. Мирчев дава като пример мюсюлманите-цигани в България, се посочва в съобщението.

  Стоян Мирчев изрази и безпокойство относно отлагането на дебата и на гласуването за предложението с държавни пари да се финансират частни училища. Явно в управляващото мнозинство има разногласие, затова и не се поема ангажимент, каза той. И добави, че със сигурност дебат по тази точка ще има - въпросът е, че най-вероятно няма да е преди Великден.

Източник: www.actualno.com
 
Оценка 4.8 от 45 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ