+ Предложи новина
12.12.2017

Без общинско жилище ако детето не ходи на детска градина или училище

Без общинско жилище ако детето не ходи на детска градина или училище

  Социалното подпомагане за общинско жилище се обвързва с посещението на децата на детска градина или училище. Това става ясно от писмо от шефката на Регионалното управление по образование до Ваня Кастрева и до столичните директори. Става дума за учениците от 1-ви до 12-и клас и за хлапетата на 5- и 6-годишна възраст, които са в задължителна предучилищна възраст. Това условие е разписано в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане. Право на помощ за наем на общинско жилище имат самотните майки,възрастните хора над 70 години и сираци до 25 години. Така например ако вдовица получава такова подпомагане, то ще бъде прекратено, ако детето й не ходи на училище или на градина. Промените гласят още, че месечната помощ за дете или ученик може да се предоставя в натура. Така например вместо да се дават на ръка, те могат да бъдат похарчени за купуване на учебници и учебни пособия, дрехи и други стоки, необходими на детето за посещаване на училище, предучилищна група, детска градина или ясла, както и за пълно или частично заплащане на такса за посещение на детска градина. Отпускането на месечната помощ е въз основа на предложение до директора на дирекция „Социално подпомагане“ от директора на училището или детската градина, в което детето/ученикът е записан.

 „В тази връзка моля максимално да се използва възможността за закупуване на конкретни стоки, заплащане на такси за детска градина или други, съобразена с нуждите на детето или ученика. Коректното подаване на информация от директорите на детски градини и училища за допуснати до три дни отсъствия от детската градина без уважителна причина от децата в задължително предучилищно образование и до пет отсъствия от училище без уважителна причина от учениците до 5-о число на всеки месец е от изключителна важност за ефективността на мерките за задържане на децата и учениците“, гласи писмото до директорите.

 От началото на годината до края на септември социалните са спрели детските надбавки на 8300 семейства. Отделно около 3000 непълнолетни майки получават детски надбавки в натура вместо пари на ръка. С тези бонове родителите могат да купят памперси, дрехи, учебници или тетрадки за детето си.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ