+ Предложи новина
18.12.2017

Без държавен прием в 15 професионални направления от догодина

Без държавен прием в 15 професионални направления от догодина

  Броят на студентите във висшите училища през 2017 година намалява с над 10% в сравнение с 2013 г. Според анализаторите процесът е свързан и с демографската криза. Най-голям е спадът в икономика и администрация и управление. В същото време се наблюдава съществено увеличение в броя студенти, които учат медицина и здравни грижи. „Приемът в последните 4 г. е намален от 65 000 на 51 000 свободни места, като приетите студенти за тази година са 51 000. От тях 38 000 се обучават в бакалавърски програми, а 79% са в редовна форма“, съобщи министър Красимир Вълчев. Той подчерта, че резултатите от рейтинговата система ще продължат да бъдат определящи при формирането на политиките за прием.

 Догодина няма да бъде утвърден прием в държавна поръчка в 15 професионални направления в различни висши училища. Това са предимно направленията, за които е имало нерационално търсене и в които в най-голяма степен са провеждани политики за преструктуриране: икономика, администрация и управление, туризъм и др. Висшите училища без държавна поръчка пак ще могат да обучават студенти, но платено.

 Предстои промяна на постановлението на МС, с което се регулира приемът. В приоритетните направления с най-голям очакван недостиг на кадри за пазара на труда ще бъдат включени химическите, физическите науки, химични технологии, религия и теология и материали и материалознание. В момента като такива направления са посочени математика, информатика и компютърни науки и комуникационна и компютърна техника.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ