+ Предложи новина
16.04.2019

Базата на 78-о училище "Хр. Смирненски" в Банкя е ползвана незаконно за частни уроци

Базата на 78-о училище

 Базата на 78-о училище "Хр. Смирненски" в Банкя е ползвана незаконно от сдружение на зам.-директора Атанас Паскалев, чрез което то е давало частни уроци на учениците. Това е установила извършена преди дни проверка на Столичната община, потвърди Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" към Столичната община.

 За нередностите в школото алармира Инициативният комитет за качествена и иновативна образователна система. С него се свързали родители и учители, както и специалистка, назначена като логопед. Тя била принуждавана да работи и на частно с учениците, за което родителите плащали по 30 лв. на час. Разпореждането било родителите да слагат парите в тетрадката на детето, а впоследствие зам.-директорът Атанас Паскалев издавал касов бон, който чрез тетрадката се връщал на родителя. Заниманията били извършвани в учебно време и децата били извеждани от час, за да се работи с тях „на частно“. 20 лв. получавала логопедката, а 10 лв. - зам.-директорът.

 От Столичната община потвърдиха, че в резултат на проверката им са открили договор за допълнителна логопедична подкрепа срещу заплащане между училищното настоятелство и сдружение "Национален център за деца и младежи в неравностойно положение". Управител на въпросното сдружение е зам.-директорът Паскалев. Според училищния закон учителите не могат да извършват обучение срещу заплащане на ученици, на които преподават. То противоречи и на указанията на МОН да не се събират пари от родителите, и на правилата на Столичната община, заяви Минчева. От общината са установили още, че директорът на училището Весела Неделчева не е повишила с 20% заплатите на петима учители, както изисква колективният трудов договор, както и че средствата за представително облекло не са били давани на педагозите своевременно.

 Докладът от проверката е пратен на РУО-София с препоръка за вземане на административни мерки. Пред "Сега" шефът на РУО-София Ваня Кастрева коментира, че в момента се чакат резултатите и от други започнали проверки, след което ще се вземе решение.

 Проверка показва, че въпросното сдружение е регистрирано от Паскалев през 2015 г. Във "Фейсбук" НПО-то рекламира спортното игрище и басейна на училището като собственост на центъра. През 2016 г. пък, става ясно от "Фейсбук" страницата на сдружението, училищните стаи на 78-о са ползвани от руската лекарка от Полша Елена Пащенко, която е провела там обучение по биорезонансна диагностика.

 Според директора Весела Неделчева става дума за "клеветническа кампания", целяща да компрометира едно дело, замислено като социална услуга. Тя обясни, че логопедът при тях е от ресурсен център и провежда занимания за деца от училището безплатно. Със сдружението обаче била сключила допълнителен граждански договор, по който да обучава срещу заплащане други деца, които не учат в школото. По думите на Неделчева логопедката е подписала декларация, че няма да "смесва" децата, но явно "ги е смесвала". Само тя е получавала по 30 лв. на час, а зам.-директорът не е получавал нищо, заяви Неделчева, която посочи, че заниманията са провеждани извън учебно време. Според нея те не са извънкласни дейности, а социална услуга, т.е. не би трябвало да са предмет на наредбата за използването на публична собственост.

 "Не участвам в центъра, но идеята за него бе моя. Идеята бе да създадем социална услуга, полезна за децата. Училището ни е много голямо, защо да не се използва? Защо, ако дете от училището ни, например с церебрална парализа, да не си плати на треньор и да се възползва от нашия басейн?", попита тя. "Трудно ми е да кажа дали има някакво нарушение, ако има, ще си понесем наказанията, но идеята е благородна и целта е да печелят децата", коментира тя.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Школа по Математика София
Фризьори София
Матури по Английски
Икономическа География на България
Модерен Балет София за възрастни
Частни уроци по Литература Пазарджик
Курс Немски Пловдив
Курсове по Английски език в София
Курсове Русе
Нива на Английски език
Курсове Пиано Варна
Вечерен курс по Английски
Фитнес клубове София
Английски език а1.1 - безплатни видео уроци за самоподготовка
История за 11 клас
Италиански език София
Медитация Йога
Обучение по Френски език
Уроци Пиано Варна цена
Аз уча Английски език
Уроци по Салса за начинаещи
Урок по Немски
Плуване за бебета София
Индивидуално обучение по Английски език в София
Курс по Английски език Бургас
Фризьор София
Танцови школи Пловдив
Тестове по Френски език
История на Бургас
Английски с транскрипция
Уроци по Салса онлайн за начинаещи
Уроци по Немски Младост
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ