+ Предложи новина
11.08.2020

Асоциация „Родители“ с 4 предложения към министър Сачева във връзка с корона кризата

  Родителите на деца до 12 г. да имат право на допълнителен платен отпуск или болничен, ако се наложи хлапето у дома да премине към онлайн обучение заради влошена епидемична ситуация - за времето, в което са принудени да останат вкъщи поради затваряне на класа, училището, групата или детската градина. Това са две от общо 4 предложения на Асоциация “Родители“ до социалния министър Деница Сачева. Тя вече обяви, че се обмислят мерки в подкрепа на семействата, когато се наложи преминаване от присъствено към дистанционно обучение. Друг вариант, който предлага организацията, е предоставяне на ваучери за наемане на детегледач за времето, в което са затворени класът, училището, групата или цялата детска градина.

 А  в случай на необходимост от тестване на децата и семействата за коронавирус поради наличие на заразено дете или учител в училището или детската градина, тестовете да са за сметка на бюджета или Здравната каса, настоява Асоциация „Родители“.

 Оттам подчертават, че проблемът не търпи повече отлагане и призовават социалното министерство да намери решение. В писмото си до Сачева изпълнителният директор Яна Алексиева обяснява, че в условията на продължаваща пандемия и нейното непредсказуемо развитие родителите са поставени пред огромни изпитания на всички нива – опазване на живота и здравето на децата, осигуряване на доходи за отглеждането им, справяне с психологическите последствия и т.н. „Дистанционното обучение, макар и добра възможност, показа редица пропуски в образователната система и разкри за разрешаване множество проблеми, пред които са изправени родителите.

 Голяма част от тези проблеми са свързани с невъзможността родителите да съчетават ефективно професионалния и семейния си живот – се казва писмото. - Нуждата от подкрепа от страна на държавата в тази област е крайно наложителна. Всички чухме за намеренията на МОН новата учебна година да започне присъствено, но чуваме също така и предупрежденията на здравните власти, че по всяка вероятност ще има частично или пълно затваряне на училищата и детските градини при влошаване на епидемичната обстановка. Това неизбежно ще постави огромен брой родители в безизходица – почти всички са изчерпали възможностите за платени и неплатени отпуски по време на дистанционното обучение през март-юни.

 Особено трудно е положението на родителите на деца до 12 г., които имат законово задължение да не оставят децата си без надзор, а са изчерпали законовите възможности да отсъстват от работа. Това ги поставя пред невъзможния избор да поставят децата си в риск и да ходят на работа или да напуснат работа и да обрекат децата си на мизерия и глад. Трябва да имаме предвид, че дори да не се стигне до пълно затваряне на училищата и детските градини, ще има множество случаи на отделни карантинирани класове (при това вероятно и по няколко пъти), а и родителите с повече от едно дете ще трябва да остават вкъщи при карантиниране на всяко от децата“. 

 С тези мотиви от асоциацията предлагат пакета от 4 мерки, които да се използват според нуждите на семействата и възникналите ситуации. 

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Италиански език
Уроци по Немски гьоте институт
Уроци по висша Математика София
Уроци по Музика за 3 клас
Частни уроци по Френски София
Уроци по Плуване за възрастни Бургас
Френски език онлайн
Уроци по Шведски език
Интензивен курс по Английски Пловдив
Частен учител по Английски Младост
Курсове по Френски в София
Латино танци Пловдив
Курс по Козметика
Клуб по Спортни танци Шумен
Йога студио
Уроци по Музика за 5 клас
Индивидуални уроци по разговорен Английски
Салса танцово студио
Курс по Испански в Бургас
Уроци по Английски Бургас
Лесен Английски език
Курсове по Английски език цени
Уроци Немски
Английски език за 3 клас
Руски език падежи
Едностранно Счетоводство
Уроци за матура по Български език
Научи Английски език
Английски игри
Народни танци за деца в Люлин
Балет за деца Бургас
Курсове по Немски език Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ