+ Предложи новина
01.09.2015

Асоциация "Родители" иска преосмисляне на концепцията за обучението на две смени

Асоциация

  Асоциация "Родители" иска преосмисляне на концепцията за средните общообразователни училища, които съществуват традиционно у нас, заяви Цвета Брестничка - председател на Управителния съвет на асоциацията "Родители". Тя отбеляза, че тези училища са с претъпкани паралелки и с обучение на две смени, което пречи на учениците пълноценно да се развиват в училище. Това е проблем, основно за големите градове и в подобни училища нито първокласниците, нито учениците от 12-и клас се чувстват добре, защото имат различни нужди. Там, където децата учат в малки училища, често пъти резултатите им са по-добри, посочи Брестничка. Тя даде пример с основните училища - до седми клас, които имат много добри резултати, защото в тях средата е "приятелска" към децата. В малките училища учениците "не са анонимни и не са като бройлери в птицекомбинат", коментира Цвета Брестничка. Според нея в малките училища учениците имат по-голяма възможност да покажат своята индивидуалност.

 Обучението на две смени е вредно за децата и от здравословна гледна точка, защото учениците за първата смяна стават много рано сутрин, а за втората смяна - се прибират много късно вкъщи, каза председателката на родителската асоциация. Тя отбеляза и известния факт, че в големите училища много често няма свободни стаи, в които учениците да имат и допълнителни занимания.  

Източник: www.dnes.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ