+ Предложи новина
05.01.2018

„Анкетират“ софийски ученици за доходите на родителите им

„Анкетират“ софийски ученици за доходите на родителите им

  Родителите на ученици от II до V клас от 83 столични училища получиха от децата си за домашно шокираща анкета с 33 въпроса за това с какво се отопляват, какви сметки за отопление плащат, колко стаи има жилището им и дори какъв е месечният доход на член от домакинството. И още - ако са се отказали от "Топлофикация" - защо, и дали биха предпочели газоснабдяване. Анкетите са част от "Проучване на енергийните източници за отопление и топла вода - гр. София" и носят логото на Столична община и Енергийна агенция Пловдив. Във въпросника организаторите на допитването обясняват, че целта е подобряване на качеството на въздуха и намаляване на нискокачествените горива за отопление в столицата.

 Проверка установи, че задачата е спусната от Регионалното управление на образованието (РУО) - София, до директорите на училищата. Става въпрос за проучване на Енергийна агенция Пловдив, която е сключила договор със Столична община във връзка с проект на кметството за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Трябвало да се проучат 6000 домакинства в София и от общината решили, че най-удачно е това да стане, като децата анкетират родителите си.

 Европейските добри практики показват, че най-добрият начин за провеждане на такива проучвания е те да се извършват от ученици от втори - пети клас, които анкетират своите родители, пише в писмото на Столична община до РУО-София. По тази причина на 20 декември в инспектората били привикани директорите на въпросните 83 основни училища, а служители на енергийната агенция от Пловдив им раздали лично анкетите, с които даже инспекторите на РУО не се бяха запознали и не знаеха за смущаващите текстове в тях.

 "Това е своеобразно изследване на потреблението на енергия, което е мощен образователен инструмент", коментира пред Канал 3 началникът на РУО Ваня Кастрева.

 "Всички политики трябва да се градят въз основа на анализ на обективни обстоятелства. Това е основният мотив на общината, а защо е този път, е въпрос на тяхно решение. Те са ни една от най-важните партньорски институции. След нас са децата ни, много от методите на възпитание минават точно когато те се коментират в училище, в семейството, да знаят, че това са важни теми и т.н. Анкетата е анонимна и абсолютно доброволна", добави още Кастрева.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ