+ Предложи новина
18.06.2019

Английският език изпадна от класацията на „най-успешните“ предмети за втора матура

Английският език изпадна от класацията на „най-успешните“ предмети за втора матура

  Тазгодишните матури ще се запомнят не само с най-ниския резултат по български език и литература в последните години, но и с исторически срив на матурата по английски. Резултатите на практика показват, че децата са имали основание да протестират, въпреки че МОН неглижира сигналите им и отказа да признае каквито и да е проблеми с изпита.

 Тази година средният резултат по английски език се понижава от 79.8 точки на 61.8. Така английският за пръв път изпадна от класацията на "най-успешните" предмети за втора матура, където традиционно най-високи резултати се постигат на езиковите тестове и където английският обикновено е в първата тройка. Косвено проблемите могат да се видят и в подредбата на най-добрите училища по втората матура - там обикновено хегемонията е на езиковите гимназии, но за пръв път от години първите две места се заемат не от английски, а от математически гимназии, СМГ и Първа частна математическа гимназия. За сравнение миналата година в Топ 10 имаше само две математически гимназии, и то от четвърто място нататък. Сега в Топ 10 четири от школата са математически.

 Прегледа и резултатите на традиционния лидер на втората матура от доста години насам - Американския колеж в София. При него тази година средният резултат на втората матура (предполага се, че за мнозинството деца това е английският) е 5.58. Това е с 0.35 по-нисък резултат от постижението през 2018 г., когато средният резултат на втората матура в колежа беше 5.93. През периода 2015-2017 г. децата от колежа отново държат висок среден резултат - два пъти имат 5.84 и веднъж 5.85. Най-ниският резултат на училището, който открихме в архивите на МОН, е от 2012 г. - 5.81, но поради липсата на систематизирана информация не може да се гарантира изчерпателност.

 От МОН не дадоха смислено обяснение на намалението в резултата. Според тях се дължи на факта, че това е най-масовата втора матура - английският е избран от над 14 000 деца, като част от тях според министерството не са избрали най-подходящия изпит и са надценили знанията си. Ведомството така и не призна, че има грешки и подвеждащи въпроси в матурата. Двама зрелостници обаче направиха пред "Сега" обстоен преглед на проблемите, които виждат в тях. Наред с объркващите въпроси и двамата са категорични, че в теста има очевидна грешка, която МОН не коментира - във въпрос 24. Той е свързан с текст за графити артист и негова творба, вдъхновена от витражите. Въпросът е: вярно или погрешно е твърдението, че въпросният артист е сътворил витраж за музея на уличното изкуство. Според материалите на МОН верен е отговор А - true, въпреки че би следвало отговорът да е B - false. "Stained-glass piece не е равностойно на stained-glass INSPIRED piece", казва единият зрелостник. "Категорично грешен отговор", потвърждава и другият. Министерството обаче поиска независим преглед на въпросите и заяви, че проблеми с тях няма.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Италиански език
Кулинарни Курсове София
Курсове по Китайски
Китайски език речник
Частни уроци по Немски София
Уроци по Немски гьоте институт
Частни уроци по Японски език
Аз мога повече Английски език София
Курсове Народни танци
Курсове по Масаж София
Салса София
Курсове по Фотография Варна
Уроци по История за кандидат студенти Пловдив
Частни уроци по Немски език София цени
Частни детски градини София
Курсове по Шведски език
Курсове за Фризьор София
Психология обучение дистанционно
Тестове по Френски език
Обучение по Компютърна грамотност
Латиноамерикански танци Варна
Детски Фризьорски салон
Хип Хоп танци Стара Загора
Курсове по Народни танци София
Школи Народни школа
Английски Варна
Онлайн курсове по Немски
Как се учи Английски
Курсове по Немски
Уроци Латино танци
Курсове по Математика Пловдив
Упражнения по Немски език онлайн
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ