+ Предложи новина
04.08.2021

Анализатори: Университетите у нас продължават да печатат дипломи без покритие

  Голяма част от младите хора, завършили образование, не работят по специалността или въобще не работят. Според някои анализатори университетите у нас продължават да печатат дипломи без покритие и произвеждат безделници. Според други проблемът е в големия разнобой между очакванията на работодателите и тези на наскоро завършилите висшето си образование. Младите хора твърдят, че най-трудното е да започнат първа работа, защото навсякъде им искат стаж по специалността, а те няма как да го придобият.

 Работодателите контрират, че младите идват от университета без нужните знания и умения, които предполагат дипломите им, а в същото време искат заплати като за опитни и за специалисти. Проблемът е, че бизнесът иска ефективност и то веднага. А младите, без да могат да отговорят на предизвикателството, искат големи пари и също веднага.  

 Какъв в крайна сметка е пътят, който да изберат наскоро завършилите гимназия или университет, за да не попаднат в списъка с образовани безделници? В него, според данни на ИПИ, от 2019 г. членуват над 22,6% от българите между 15 и 34 години, които нито търсят работа, нито опитват да се дообразоват, за да намерят подходяща професия.  Ако нямаш баща, собственик на фирма в ролята на ракета-носител, една идея по-трудно ще натрупаш опит "на терен". Възможности обаче има и то благодарение на добрите практики на мултинационалните компании, а именно стажовете, смята Герасим Найденов, старши консултант в „Менпауър България“.

 На повечето места те са платени, което позволява едновременно да се правят първи стъпки в професията и младият човек да се издържа. „Менпауър България“ току-що приключи свое изследване за пазара на труда сред прясно завършилите и резултатите са много оптимистични, обобщава Найденов. И работодателите, и младите хора имат позитивни нагласи. Първите са готови да зачислят ментори на новопостъпилите и да хвърлят време и усилия, за да ги обучат, а вторите са отворени да пробват да вкарат теоретичните си знания в практиката. Естествено, все още сред най-обсъжданите теми са заплащането, възможността за кариерно развитие, а напоследък, покрай пандемията, и вариантът за работа от разстояние и гъвкаво работно време, изброява консултантът.

Луда конкуренция са стажове

 Тази година имаше рекорден наплив за летен стаж в ЕВН България, разказаха от компанията. 1200 студенти от технически и икономически специалности се бореха за 60 места. Броят на подалите документи е най-големият, откакто през 2006 година тръгна  програмата „Младежи с бъдеще“, уточниха от компанията.  В момента АББ в Тракия индустриална зона също набира кандидати за стаж. Студентите вече са по-прагматично ориентирани и тази година над 20 000 в цяла България потърсиха "старт в кариерата" именно чрез стажове.

Бързи и на „ти“ с технологиите

 Новото поколение работници и служители, родени около 2000 г., имат редица предимства. Дори и да не са фанатично дисциплинирани, ако работата им е свързана с технологии, ще я свършат в пъти по-бързо от по-възрастните си колеги. Те просто са родени с тези умения. Въвеждане на данни в компютър, таблици в ексел, обработка на снимки - това е детска игра за тях, за разлика от родители им, разказва впечатленията си работодател от Пловдив.  Лошото е, че бързо се отегчават, защото животът им е на бързи обороти, отново благодарение на Фейсбук, Ютуб и други ежедневно ползвани интернет платформи. А такива хора нямат търпението да работят на поточна линия….

Всички искат да са директори

 Най-големият проблем на пазара на труда е при по-нискоквалифицираните кадри, тези, които са нужни на производствените предприятия. От години той частично се запълва с „внос“ на работна ръка от трети страни с по-нисък стандарт от нашия. При тези кадри дефицитът е наистина голям и фирмите в Тракия индустриална зона са принудени да вдигат ежегодно възнагражденията. Изследване прогнозира, че именно заради недостига на кадри заплатите ще скочат с 20 на сто в близките месеци. Тъй като на територията на ТИЗ е съсредоточена индустрията на цяла Пловдивска област, там бе създаден собствен обучителен център, оборудван с най-модерни машини, където да правят сухи тренировки новопостъпилите в производствените гиганти. Мотото ми беше: „Като няма, направи си“, разказа при откриването изп. директор на ТИЗ инж. Пламен Панчев. После проектът се доразви в посока сътрудничество с професионални гимназии в областта и беше отворен и за ученици. Обхванати бяха 60 гимназисти от XI и XII клас на четири професионални гимназии в зоната - ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - с. Калековец, ПГ по селско стопанство - с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене - Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника - Пловдив.

 Поколението  Z са най-младите на трудовия пазар, но са много различни от предишното поколение Y. Родените около 2000 година обичат динамиката и промяната. Любопитни и отворени са към обучения и нови квалификации, но не и по консервативния, класическия начин. Те предпочитат да се срещнат с шефа и екипа в zoom, а не в заседателната зала на живо. Предложението „Да направим оперативка в 12 часа“ им звучи абсолютно демоде, ако ще и да дойде от устата на баш мениджъра. Защо трябва да си губят времето в приказки, като, ако имат нещо да казват, ще го пуснат във вайбър чата на фирмата или ще го съобщят по мейла или  месинджъра на конкретен колега.

 Най-силните мотивационни фактори за тях са възнаграждението, възможностите за обучение и надграждане, съвременното технологично оборудване на работното място, разнообразието и предизвикателствата, както и възможността за кариерно развитие. Но не непременно в този ред. Новото поколение е склонно да прояви ангажираност в работата, но само ако възприеме фирмената кауза за значима. Това е кратката визитка на свежата работна сила, направена от Българската стопанска камара за нуждите на бизнеса. 

 Най-младите във фирмата не се впечатляват от йерархията и възприемат началника като „тренер”. Не харесват работа, която е монотонна и рутинна и изисква физическа сила. Не вярват в осигурителната система, като обективната причина е, че „пенсията“ е далечно събитие.

 Не зачитат „официални източници“ на информация и „авторитети“, а изграждат собствено критично мислене и познавателен опит, като отстояват гледната си точка на база намерени факти в глобалната мрежа. Много е възможно да не знаят коя партия управлява държавата им в момента, нито името на президента, но пък могат да говорят като капацитети за глобалното затопляне, зелената икономика, замърсяването на морето, дивото къмпингуване и колите на ток. Отдавна не е новина, че между висшето образование и професионалната реализация има огромна пропаст. През последните години основният интерес на студентите остава съсредоточен върху специалностите от областта на икономиката, администрацията и социалните науки, пишат в свой анализ от Института за пазарна икономика.

 Входът  за първите е широко отворен. Нататък, в периода на обучение, фунията се стеснява, но съвсем малко. И с дипломата от ВУЗ-а  под мишница започва трудното, казват старите хора. Същевременно основното търсене на пазара на труда все повече се съсредоточава в техническите, математическите и инженерните специалности (STEM) и няма изгледи тази тенденция да се промени в близко бъдеще.

 Така университетите в България бълват ежегодно кадри, които трудно се вписват в реалния пазар на труда. Причините са различни - остарелите програми на обучение, липса на връзка между теорията и практиката, високите изисквания на работодателите или пък на току-що пръкнали се висшисти. Само в Пловдив има 9 университета, в които се обучават ориентировъчно 34 000 студенти.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Езикова школа София
Индивидуални уроци по Биология
Курс по Английски език Пловдив
Тест по Икономика
Примерни тестове по История
Клуб Народни танци София
Модерен Балет София
Курс за Фотограф
Математика обучение
Частни уроци Немски език Варна
Школи по Английски език в Плевен
Частни уроци по Физика София
Балетна школа София Класически Балет
Немски език в Германия
Латино парти Варна
Онлайн уроци по Френски
Уроци Танго цени
Курсове по Испански за начинаещи
Пилатес София Люлин
Арабски език за начинаещи
Частна детска градина София горна Баня
Танцови школи Варна
Индивидуални уроци по Испански
It курсове
Частни уроци по Литература Шумен
Частна детска ясла София Възраждане
Зумба танци
Уроци по Български език
Изучаване на Италиански
Специализирани компютърни курсове София
Курс по Немски Бургас
Клуб по Народни танци Велико Търново
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ