+ Предложи новина
23.01.2017

Анализ на Евростат сочи висок дял на учениците в професионалното обрaзование у нас

Анализ на Евростат сочи висок дял на учениците в професионалното обрaзование у нас

  България е сред първите пет страни-членки на ЕС по относително висок дял на обучение на ученици в средните професионални училища, отчита анализ на Евростат за професионалното обучение в Евросъюза /анализът отчита и събира данни от учебните 2014/2015 години в ЕС-28/. Най-висок дял на ученици, които записват средно професионално образование /първа степен/ е отчетен в Белгия - 21 на сто. Следват: Великобритания - 14 на сто, Португалия и Хърватия - по 9 на сто, България - 6 на сто. С почти нулев прием са страни като Испания, Унгария и Латвия. По данни на националната статистика за въпросния период общият брой на заетите в професионалното образование и обучение у нас е бил около 140 хиляди ученици. Те са се обучавали в 394 професионални гимназии, 24 спортни училища, 23 училища по изкуствата и др. Отделно у нас е имало и над 40 професионални колежа с прием след средно образование. Учителите в професионалните училища у нас са били 12 500, като преобладаващата част от тях - 94 процента - са били с придобити образователно-квалификационни степени "бакалавър" или "магистър".

 Най-висок е бил относителният дял на учениците, изучаващи специалности в областите "Технически науки и технически професии" - около 30 процента, следван от този на учениците с профил "Стопански науки и администрация" - 17 процента. Според данни на Евростат, делът на предприятията в България, които са страдали от недостиг и от липса на подходящи професионално подготвени кадри за въпросния период, е бил 15 на сто, при средно 7 на сто в ЕС. В ЕС-28 е имало около 21 милиона ученици в средното образование през 2014 г., от които по-голямата част /92 процента/ са били ангажирани в общообразователния сектор. В професионалното образование /първа степен/ са били насочени едва 3 на сто от учащите се в ЕС /около 700 хиляди/, което е крайно недостатъчно за бъдещите потребности от професионални умения сред младите европейци, тъй като се очертава по-голямо търсене от квалифицирани кадри на средно и високо ниво до 2020 г, отчита европейската статистика.

 Според актуални данни на Евростат през 2014 г., средно за ЕС около 7 на сто от предприятията в индустрията са определяли недостига на работна сила като фактор, затрудняващ дейността им. Най-голяма необходимост от подходяща работна ръка е била регистрирана в Унгария - 27 процента, Великобритания - 17 процента и Полша - 15 процента.

 В тази връзка Европейската комисия е представила и инициативата "Преосмисляне на образованието: инвестиране в умения за по-добри социално-икономически резултати" за насърчаване на държавите-членки на ЕС, с цел да се гарантира, че младите хора ще развият умения и компетенции, необходими на пазара на труда. Визията на страните от ЕС-28 вече е насочена към цялостна програма за модернизиране на професионалното образование и обучение в ЕС, отчита анализа на Евростат, съобщава БТА.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.96 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Реферат по История
Тренировки по Бокс Варна
Индивидуални уроци по Компютърна грамотност
Уроци по Математика за 6 клас
Английски език курсове София
Частни уроци по Немски език Плевен
Курс Компютърна грамотност София
Уроци по Плуване за възрастни София цени
История на БГ
Балетни школи Русе
Индивидуално обучение Френски език
Онлайн курсове по Английски език
Математика обучение
Йога Варна
Матури по История
Урок по История
Курсове Немски София
Матури по Български
Вечерен курс по Испански език
Английски език уроци за начинаещи
Курс по Японски
Онлайн уроци по Испански
Курсове Маникюр Пловдив
Учене на Немски
Уроци по История за 8 клас
Клуб по Спортни танци Сливен
Уроци по Пиано за начинаещи
Народни танци за деца Пловдив
Бои за Рисуване върху
Курс по Немски
Уроци за ученици Математика
Тест по География и Икономика за 5 клас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ