Регистрирай се
+ Предложи новина
09.08.2019

Анализ: Децата са със слаби резултати на матурите, ако са подготвяни от пенсионери

Анализ: Децата са със слаби резултати на матурите, ако са подготвяни от пенсионери

  В София най-дефицитни са началните педагози, тъй като се премина на целодневен режим. В страната няма кой да преподава както математика, английски и физика, така и физическо. Анализ показал, че децата са с по-слаби резултати на матурите, ако са готвени от пенсионери.

 В България има стотици свободни места за учители - начални, по математика, английски език, физика. Единствено в Бургас 50 млади се борят за 1 учителско място. Този изненадващ резултат е показала кампанията на Регионалния инспекторат по образованието в Бургас за подмладяване на педагозите в града. През юли шефката на образователния инспекторат инж. Виолета Илиева е предприела решителни мерки за подмладяване на педагозите, след като проучване в атестациите на преподавателите показало, че децата, които се обучават от прекалено възрастни учители, дават по-слаби резултати при матурите. Проверка открила дори учители на 74 години!

 Само от началото на лятната ваканция в Бургас са обявени конкурси за 100 места за учители - нечувана бройка за града. Търсят се преподаватели по всички предмети. В началото на юли Илиева събира училищните директори и ги моли да прекратят договорите на навършилите пенсионна възраст. Неочаквано раздялата с толкова много учители не предизвиква криза. Напротив, напливът е изключително голям и се случва за една позиция да се борят по 40-50 млади кандидати. Обяснението е, че в Бургас има 2 университета и учителски институт, които всяка година произвеждат млади учители.

 “Ако сега не уловим вълната от млади кадри, които излизат от университетите, след година-две те ще бъдат засмукани в други сфери”, обясни Илиева. Освен в Бургас, и в Пловдив не очакват криза за учители.

 “Имаме и университет, който подготвя кадри. Не мога да говоря за криза, а и се надявам да няма такава, защото всяка година сме се справяли”, обясни шефката на пловдивския образователен инспекторат Иванка Киркова. Тя прави уговорката, че активната кампания за нови преподаватели сега започва и в началото на септември ще е ясно дали има недостиг на учители.

 Над 700 свободни работни места за учители са обявени в София през юли от Регионалното управление на образованието в София. Работните места за пълни щатове са 690. Това съобщи шефката на образователното управление Ваня Кастрева.

 Най-голямо търсене има за начални учители - 87 свободни места, на второ място са учителите по математика - 66 места, а на трето - учителите по чужди езици. Само по английски се търсят 59 учители. В детските градини вакантните места са 57. След тях са учителите по български език и литература и по информационни технологии. Според Кастрева картината на липсващите педагози е идентична през последните години. Запазва се и профилът им по предмети. “С въвеждането на целодневна организация на учебния ден в последните години се търсят много начални учители.”, обяснява причината за сериозния дефицит Кастрева.

 Учителите по математика и информационни технологии, както и по чужди езици, имат възможност да търсят друго професионално поприще и за тях има по-голям глад. И столицата има политика за привличане на млади учители, но тук всеки българин има повече възможности за добре платена кариера в сравнение с Бургас или Пловдив. Минималната учителска заплата е 920 лв., а средната брутна е около 1300 лв. Учителите в София са около 19 000 Процентът на педагозите в пенсионна възраст е под 1 процент, но това е динамична величина.

 Миналата година учителите над 60-годишна възраст в София били 932. Учениците - 135 000. За разлика от Бургас и Пловдив, и във Варна и областта стоят незаети 70 места за учители. Освен за специализирани преподаватели по солфеж, рисуване, народно пеене, пиано, най-голям недостиг има на преподаватели по английски на различни нива - от начални класове до гимназиален курс.

 Само по английски във Варна се търсят 18 учители. И в Кърджалийско най-сериозен е недостигът на учители по западни езици и по математика и информатика. През последните години в региона се усеща дефицит и на учители в детските градини. Недостигът е предимно за училищата в малките населени места. В градовете вакантните места се заемали по-бързо.

 В Благоевград най-много учители се търсят в двете професионални гимназии - по механизация на селското стопанство и транспорт в Разлог. Там се търсят учители по български език и литература, физика, двигатели с вътрешно горене, теоретично обучение по специализирани предмети и др.

 920 лв. е в момента минималната основна, а към нея има добавки - за иновации, за работа с деца със затруднения и за натоварване. В опит да привлече повече млади хора към учителската професия правителството вече два пъти увеличи заплатите на преподавателите. Първото увеличение бе с 15% през 2018 г., а тази година възнагражденията бяха вдигнати с 20% по настояване на просветния министър Красимир Вълчев. 

 От началото на 2019 г. минималната основна работна заплата на учител е 920 лв. На старши учител е 955 лв., а на главен учител 1005 лв. На заместник-директор е 1065 лв. На директор е стигнала 1140 лв. Директорите имат право според възможностите на бюджета да определят и над тези суми. Те се влияят от класа прослужено време, от придобитата квалификационна степен. На много места средната работна заплата е 1200 лв., показват данните на образователното министерство. Допълнително над основната си заплата учителите получават добавки за натоварване, работа с деца със затруднения, внедряване на иновации и пр.

 В София има училища, в които увеличението на заплатите, които реално получават преподавателите, гони 50% спрямо 2017 г. Идеята на правителството е до края на мандата заплатите да се удвоят спрямо 2017 г. Това означава, че средната основна заплата на преподавател ще е в диапазона 1600-1700 лв. на месец. Учителите получават и като бонус една заплата годишно, но разделена на 3 плащания - на Коледа, 15 септември и 24 май. Това е допълнително трудово вънаграждение. Освен това директорът може да реши да награди еднократно учителите, ако те са били особено активни около матурите, изпитите след 7-и клас или техните ученици са завоювали награди в различни състезания.

Източник: www.24chasa.bg

Над 150 000 родители и обучаеми
търсят уроци и курсове в УЧИТЕЛИ БГ
  • Бърза и лесна регистрация
  • Създавате професионален профил
  • Рекламирайте Вашите уроци и курсове
Регистрирайте се сега и
намерете подходящи ученици!
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Фет бърнинг Йога
Частни уроци по Немски език Хасково
Курсове по Руски език Пловдив
История и цивилизация за 6 клас
Езикови школи София Немски език
Български Народни хора
Частни уроци БЕЛ
Уроци по Пиано игри
Частни уроци по Литература Русе
Частни уроци по Химия София
Online курсове по Холандски
Пракаш Йога
Фитнес за начинаещи
Балетна школа София финес
Латино танци в София
Тренировки по Футбол за деца в Плевен
Школа за Модерни танци Бургас
Школа по Английски език
Фитнес тренировки за начинаещи
Школа за Модерни танци Бургас
Английски език матура
Уроци по Физика за 7 клас
История за любовта
Вечерен курс по Турски език
Индивидуални уроци по Компютърна грамотност
Пилатес в Бургас
Уроци по Математика София Надежда
Частен учител по Английски Младост
Уроци по Балет за деца
Уроци Плуване София
Немски език Пловдив
Курсове по Японски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ