Регистрирай се
+ Предложи новина

14.04.2019

Аграрният университет в Пловдив се похвали с уникална ботаническа градина

Аграрният университет в Пловдив се похвали с уникална ботаническа градина

 Истинска джунгла от тропични и субтропични растения ще избуи скоро в новия учебен корпус на Аграрния университет – между двете му крила, които наподобяват разтворена книга. В ботаническата градина има палми, банани, растения от основни семейства в ботаниката и чрез тях нагледно ще се допълва обучението на студентите от направленията „Растителна защита” и „Растениевъдство”, за които е новият корпус. Той бе открит днес от министъра на образованието Красимир Вълчев, след като в последните 30 месеца в него бяха инвестирани 3,5 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж”. Пред новата сграда, която е първото изцяло новопостроено здание в кампуса от 50-те години на миналия век насам, вече цъфтят 6 японски вишни. Само допреди две години на това място имаше стари бараки, правени още през 1958 г., припомни ректорът на вуза проф. Христина Янчева. И подчерта, че вузът запазва традициите, но и постоянно се модирнизира.

 Сградата-книга е непосредствено до опитното поле, за да се обвърже теорията с практическото обучение. Има модерни зали по различни науки – от ботаника до химия. Всяка от тях разполага отделен кабинет за преподавателя. На разположение на студентите от двете направления, по които той е национален лидер според Рейтинговата система на вузовете в България, са още лекционни зали и интерактивни зали за презентации семинарии, предприемачество и иновации в растениевъдството и агробизнеса. В направленията „Растителна защита” и „Растениевъдство” се обучават 2/3 от студентите в АУ.

 Новият газифициран корпус е с енергийна ефективност клас „B”. Соларни панели на покрива осигуряват топла вода, а дестилирана се подава до всички лаборатории.

Източник: www.marica.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече