+ Предложи новина
19.02.2021

Аграрният университет ще проведе предварителните си изпити онлайн

  След като миналата година вузовете не можаха да проведат предварителни изпити заради пандемията, тази година Аграрният университет не се отказва от тях, но ще ги проведе онлайн. За първи път очертаваме по-широк диапазон за явяване във времето, обясни доц. д-р Боряна Иванова, зам.-ректор по учебната дейност във висшето училище. Първата дата за тестовете по биология, география или български език още тази събота -  20 февруари. Но след след това ще има още две – 20 март и 24 април.

 С оглед на епидемичната обстановка не очакваме възможност за присъствени предварителни приемни изпити, а и няма да е целесъобразно да създаваме риск, карайки кандидат-студенти от цялата страна да пътуват до Пловдив, каза доц. Иванова. От техническа гледна точка изпитът ще се проведе чрез Майкрософт Тиймс, като вече са създадени строги правила за  анонимност.

 Младежите трябва да имат устройство и интернет достъп, като се включат 15 минути преди началото на изпита, който е от 9 часа. Към този момент няма да имат достъп до изпитната платформа. Тя ще се „отключи“ автоматично в уречения час и ще позволи да се попълват изпитните тестове. Всеки ще получи служебна парола за достъп, като IT специалистите няма да имат досег с регистъра на личните данни. Трансферът, който ще свърже профила и паролата с името на кандидат-студента, ще се направи в Учебно-информационния център. Ще бъде спазена досегашната процедура за теглене на изпитните варианти. Този път обаче това няма да е на място в университета, в режим на онлайн видеовръзка. Кандидат-студент ще посочи номер на един от подготвените предварително пликове. Председателят на комисията ще го отвори пред камерата, като след това ще разпечата и контролните варианти – другите пликове, чрез които се доказва, че има повече от един списък с въпроси. Кандидат-студентите ще работят с включена камера. С цел да не ползват „сламки“ този път ще бъде наложено ограничение на времето – 2 часа по география и два часа и половина по биология, което е по-малко от преди. Въпросите също ще са формулирани така, че да се изключи възможно в най-голяма степен преписване.

 От Учебен отдел са изненадани от големия интерес към явяване на предварителните изпити. Постоянно има запитвания от завършващи гимназисти, които според регламента на Аграрния университет могат да кандидатстват и само с оценка от държавен зрелостен изпит. Твърдят обаче, че искат да си пробват силите, за да видят как биха се справили с този формат. Възможно е и да се подсигуряват с още една възможност, ако имат съмнения как ще се справят с матурите след дългите месеци на онлайн обучение в условие на пандемия.

 При балообразуването ще се взима по-високата оценка от бележките на ДЗИ и приемните изпити, независимо дали на редовна или предварителна дата. Догодина вероятно ще има промени в условията за прием. Обмисля се те да са в посока признаване на оценките от държавните изпити от професионални гимназии в агросектора като вход за Аграрния университет. Засега остават само квотите – 30% от местата да са за възпитаници на професионални училища от системата на средното образование.

 Заявките за участие в предварителни изпити ще се приемат до 23 април. Редовната кампания е планирана за 26 юни с изпити по трите дисциплини. Ще има и още една допълнителна дата  - 24 юли. За разлика от предварителните, те ще се проведат присъствено.

Нов фокус на специалности

 Аграрният университет тази година няма да предлага нови специалности, но променя леко фокуса на някои съществуващи. Агрономство  (лозаро-градинарство) например ще е с допълнителен акцент върху биологичното производство. В "Животновъдството" пак ще има прием по зооинженерство, но и в "Зооинженерство с информационни технологии" - специалност, която се прие много добре при въвеждането и миналата година.

Искат повече бройки

 Аграрният университет е поискал МОН да му отпусне малко повече бройки в сравнение с миналата година. В предишната кандидат-студентска кампания висшето училище изпълни приема си на 90%.  Балансирайки между различни специалности, сега заявяваме с 60-70 места повече, каза зам.-ректорът по учебната дейност доц. д-р Боряна Иванова. Леко се променя съотношението между магистри и бакалаври, след като миналата година имало известен излишък в магистърски програми и дефицит другаде.

 Въпреки трудното време по отношение на ограничените възможности за рекламна кампания, има интерес и очакваме добра година, каза доц. Иванова. От Аграрния университет се надяват през април да могат да проведат и Дни на отворените врати, но в нов формат – на открито в двора на висшето училище с панорамна разходка из базата.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ