+ Предложи новина
27.06.2018

Административни наказания за родители, чиито деца имат над 130 неизвинени отсъствия

Административни наказания за родители, чиито деца имат над 130 неизвинени отсъствия

  При 130 часа неизвинени отстъствия директорите на училищата ще подават сигнал до социалните. Тази информация се подава чрез регионалните управления до кмета на съответната община, тъй като в случаите, в които има такова голямо количество неизвинени отсъствия, трябва да бъде наложено административно наказание на родителите, които съответно не полагат грижи за децата. Става въпрос единствено и само за деца и ученици, които са в риск и за такива, за които има неизвинени отсъствия по неуважителни причини. Това обясни заместник-министърът на образованието Деница Сачева пред БНР. Уточнението бе направено във връзка с информация, че от другата година с въвеждането на електронния дневник ученици с извинени отсъствия над 140 учебни часа автоматично ще бъдат докладвани на социалните служби и родителите могат да очакват да бъдат привикани.

 "За децата в риск от отпадане, които са в предучилищни групи, сигналите трябва да се подават при повече от 24 дни отсъствие по неуважителни причини", допълни Сачева. МОН работи съвместно с Министерството на здравеопазването и в информационната система, която следи децата в риск, има модул, свързан с медицинските бележки. При съмнения за достоверността на медицинската бележка, директорите могат да я сканират и в РЗИ да инициират проверка дали бележката е фалшива. Няма да има автоматични прехвърляния на масиви информация от електронния дневник към другите държавни институции.

  Емил Начев, директор на средно училище "Найден Геров“ в Столипиново определи новия механизъм като "заявка, че държавата се връща отново в райони и училища като нашето“. Според него извиняването на отсъствията е само малка част от проблема с посещаемостта: "Всеки родител, който иска да извини отсъствията на своето дете, може да отиде при личния лекар и повечето лекари няма да откажат да издадат бележка, дори детето да не е болно. Знаем и за практиката, в която по-големите ученици директно отиват при личния си лекар или при друг лекар и получават такава извинителна бележка. Тогава възниква проблем, защото родителите доста често не са информирани за това, че тяхно дете отсъства от училище“.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс Фризьорство София
Курсове Компютърна курс
Уроци по Рисуване online
Уроци по Рисуване онлайн
Online курсове по Холандски
Частни уроци по Литература Смолян
Курс по Счетоводство на предприятието
Граматика на Английски език
Курсове по Холандски език
История на бмв
Школа Латино танци
Хип Хоп танци уроци Варна
Английски за трети клас
Курс Английски език Варна
Пилатес за жени
Разговорник на Английски
Уроци по Пеене Русе
Учител по Китара
Компютърни курсове Бургас
Бюджетно Счетоводство
Онлайн уроци по Английски за начинаещи
История на българите
Английски език частни уроци
Уроци по Испански език Хасково
Уроци по Рисуване Варна
Уроци по Китара
Курсове по Немски език в Пловдив
Частни уроци по Литература Варна
Частни уроци по Български език Бургас
Курс Фризьори Пловдив
Пилатес София Младост
Народни танци за деца Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ