+ Предложи новина
05.09.2017

9700 са необхванатите от учебната система в Сливенско

9700 са необхванатите от учебната система в Сливенско

  206 000 българчета на възраст от 5 до 18 години се "губят" от образователната система и ще трябва в кратки срокове да бъдат издирани от сформираните над 1 100 мобилни екипа, съобщи след срещата си с педагози от Сливен и региона просветният министър Красимир Вълчев. След стиковка с регистрите на Гранична полиция станало ясно, че между 130 000 и 150 000 от децата са напуснали България с родителите си и няма данни да са се върнали обратно. Само на територията на Сливенска област необхванатите от учебната система деца са 9 700, по-голямата част са от семейства на роми и социално слаби. В мобилните екипи са включени учители, полицаи, служители на агенцията за социално подпомагане, които имат трудната задача да се срещнат с родителите на подлежащите на задължително обучение деца и да ги убедят, че потомците им трябва да се анучат на четмо и писмо.

 Участието на униформени представители на МВР е заради множеството случаи на агресия, особено в махалите с компактно циганско население. Дава се възможност учителите да предлагат в кои случаи семействата да бъдат подпомагани с пари или в натура.

 В Сливен министър Вълчев коментира, че за в бъдеще издателствата ще имат правото да предлагат само цветни или само черно-бели варианти за учебниците и учебните помагала. В правомощията на педагогическите колективи щял да бъде изборът.

 На 12 септември в Казанлък министър Вълчев ще пререже лентата на новия нациенален център по природо-математически науки, за чието изграждане от републиканския бюджет бяха предоставени целево над 1 млн лв. Сградата е в съседство с ПМГ „Проф. Никола Обрешков“, тя разполага с асансьор, актова зала за 100 души, в кабинетите са монтирани интерактивни дъски, стаите са газифицирани, осигурено е и видеонаблюдение.Напълно оборудвани са лаборатория и кабинет по физика; специализиран кабинет по биология и химия с хранилище към него, както и два специализирани кабинета по информатика. Строителството на центъра се забави заради неудачи при изкопните работи, когато на 22 юни 2015 г. рухна част от крилото на гимназията и се наложи пребазиране на учениците.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ