+ Предложи новина
11.09.2015

85% от българските ученици имат мобилен телефон

85% от българските ученици имат мобилен телефон

  Национално представително проучване на IPSOS, направено по поръчка на дружествата "Профи кредит" показва, че родителите на първокласници ще отделят средно 338 лв., за да покрият разходите, свързани с първия учебен ден, а при гимназистите тази сума нараства със 150 лв. Подобно изследване е имало в още три държави - Полша, Чехия и Словакия, като през юли чрез онлайн допитване са анкетирани 4000 души на възраст между 18 и 65 години. Според данните в България подготовката за училище е най-скъпа. Анкетите с родители показват, че за първокласници българите отделят средно 232 лева годишно за ученически пособия, 309 лева за хобита и занимания, 342 лева за облекло. В гимназиалните класове тези суми са съответно 276 лева за нуждите на детето по време на занятия, 266 лева за допълнителни активности и 372 лева за дрехи. Попитани дали биха взели заем за покриване на разходите около старта на учебната година, 50% от българските родители на първокласници отговарят с "да". В Полша този процент е 37, в Словакия е 22, а в Чехия така биха постъпили едва 17 на сто от хората.

 Любопитен резултат от проучването е, че българските ученици се нареждат на първо място сред своите връстници от останалите три страни по притежание на мобилен телефон, като 85% от тях имат такова. При поляците това са само две трети от децата, а в Чехия и Словакия малко повече от половината ученици разполагат с преносим телефон. Ситуацията е подобна и когато става въпрос за други технологични принадлежности – компютър, лаптоп или ноутбук. Такова устройство имат 79% от българските, 74% от полските, 54% от чешките и 58% от словашките ученици.

Източник: www.dnevnik.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ