+ Предложи новина
21.02.2015

8000 софиянчета без детска градина

8000 софиянчета без детска градина

През 2013-2014 г. общо 240 622 деца от цялата страна на възраст от 3 до 7 г. са посещавали детска градина или ясла. У нас има 2051 градини и ясли. 75 са частните детски заведения, в тях са записани 2718 деца.

За 8000 деца към момента няма места в общинските детски градини. Недостигът на места е основно в София, където извън забавачките са 15 процента от посещаващите детски заведения в града. В големите градове като Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен, Благоевград и Хасково проблемът с недостига в градините вече е решен. В морската столица и в града под тепетата капацитетът на детските заведения дори е по-голям от броя на чакащите деца.

Най-сериозно положението с децата до 3-годишна възраст в София. Близо 6000 от тях няма да могат да посещават градина от есента. За навършилите три години не достигат 1200 места. 800 малчугани на 4-годишна възраст също ще бъдат извън забавачките през новата учебна година. Единствено при 5-6-годишните няма проблем.
Справка показва, че в столицата най-драматично е било положението през 2006 г., когато в градините не са достигали места за над 10 000 деца. Тогавашният кмет Бойко Борисов обещава, че ще потърси спешно възможности да започне изпълнението на програма за  проектиране и изграждане на нови детски градини в София. От тогава до днес бяха построени 71 детски градини с над 12 660 места в тях. Плановете на кметството през тази година са да започне изграждането на нови осем забавачки и да се довършат и пуснат в експлоатация други осем. За целта общината ще отдели от бюджета си 12,5 млн. лв. В края на миналата година София поиска помощ и от държавата в размер на 17,8 млн. лева, но все още не ги е получила.

В Стара Загора общината разполага с 4500 места в детските заведения, като част от тях остават незапълнени през цялата година.

Във Варна само за една година са разкрити 1204 нови места.

В Бургас близо 3000 е общият брой на местата в детските градини и ясли. Напливът е голям, но недостиг няма, а електронният прием слага край на дългите опашки и войните между родителите.

В Русе разполагат с общо 720 места.

В Пловдив също има достатъчно места, там проблемът е в диспропорцията между отделните райони, защото в част от кварталите местата са крайно недостатъчни, а в други има незаети бройки.

Източник: presa.bg

 

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ