+ Предложи новина
29.09.2021

8 училища в Пловдив са без физкултурни салони

 1300 ученици от ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив остават без спортна база, след като вече трета година се бави изграждането на новата многофункционална спортна зала. И тази учебна година децата ще трябва да провеждат часовете във физкултурен салон, който е крайно недостатъчен и понякога се случва в него да тренират по 100 ученици едновременно. За да не си пречат, учителите провеждат тренировките в различните краища на залата.

 Припомняме, че първата обществена поръчка за строителството на съоръжението беше обявена през ноември 2018 година и беше на стойност 1 млн. лева. Впоследствие се оказа обаче, че най-ниската подадена оферта е за 1.2 млн. без ДДС. Затова в общинския бюджет за 2019 година бяха заложени още 500 000 лева. Средства за строителството бяха заложени и в капиталовата програма на общината за 2020 година. По проект новата зала  има комбинирано игрище за баскетбол и волейбол със светла площ 885,33 кв. метра. Към нея са проектирани съблекални с гардероби за мъже и за жени, както и санитарни възли. Предвидена е топла връзка с училищната сграда.

 На 20 септември 2019 година бе подписан договор за възлагане на обществена поръчка за строителство на залата, подписан от зам.-кмета по спорт и младежки дейности Георги Титюков и ЕТ „Металик – Иван Михайлов-Елена Михайлова“. В него бе посочен 150-дневен срок за изпълнение, считано от откриване на строителната площадка. Към момента има закупена метална конструкция за залата, която е на стойност 240 000 лева.

 Зам.-кметът Георги Титюков коментира, че казусът с новата спортна зала в Руската гимназия ще се решава в следващите месеци, защото фирмата спечелила обществената поръчка за строеж се отказва от дейностите по проекта. Причината е скокът в цената на строителните материали, и в частност на желязото. Предстои договорът с фирмата да бъде прекратен и са бъде обявена нова обществена поръчка. Това ще отнеме между 4 месеца и година, като се има предвид и срокът за обжалване. А това означа, че и тази година гимназията остава без адекватни условия за спорт.

 Без физкултурен салон е и ОУ „Васил Петлешков“. В тазгодишния общински бюджет са заложени 35 000 лева за изготвяне на проект. 6 пловдивски училища влизат в програмата на Министерството на младежта и спорта. Във фаза строеж са салоните в  4 училища, като остават уточняващи детайли за проектите на други две училища в Пловдив. По спечелените проекти средствата за салон са от 1 200 000 лева до 860 000 лева. Нови спортни зали ще има в СУ „Свети Седмочисленици“ и СУ „Софроний Врачански“, в СУ „Найден Геров“ и ОУ „Душо Хаджидеков“. Строителството в ОУ „Душо Хаджидеков“ обаче се бави, тъй като се оказва, че в двора на основната сграда няма място за спортна зала. Събарянето на старите бараки не отваря достатъчно пространство, затова има предложение тя да бъде построена в двора на филиала на училището, т.е. бившето „Георги Бенковски“.

Източник: www.u4avplovdiv.com

Оценка 4.86 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ