+ Предложи новина
15.07.2023

75% от учителите са „За“ отмяна на наредбата за директорските конкурси

 75% от учителите са "За" отмяна на наредбата за директорските конкурси и изработване на нова след консенсус с учителските и работодателски организации. Само 10% са срещу тази отмяна. Това показва национално проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", в което са участвали 92,9% учители и директори и 1,6% родители. Оттам открай време са против наредбата, тъй като тя не е била обсъдена на Отраслов съвет за тристранно сътрудничество.

 Припомняме, че въпросната наредба 16 бе оспорена миналата година от директор, което спря провеждането на 450 обявени конкурса за директори. Цяла година въпросните институции работиха с временно изпълняващи длъжността директори. Наскоро излезе решението на Върховния административен съд, което отхвърля жалбата, но постановява, че в комисиите по избор на директори на общински училища не могат да участват представители на МОН. Предстои да видим дали МОН ще обжалва това решение, но по-вероятният сценарий е да не го направи, ако се съди по коментарите на новия просветен министър проф. Галин Цоков. Той заяви, че евентуално обжалване ще забави с още месеци избора на директори вече не на 450, а на поне 600 училища, тъй като междувременно някои директори са навършили пенсионна възраст. Той е дал задача на екипа си да анализира готовността на ведомството да проведе конкурси по новата наредба - с тестови въпроси и практически казуси. Възможно е тя да се апробира първо при 50-60 училища, които най-отдавна са без титуляри.

 Проучването на синдиката показва, че 91,5% от анкетираните смятат, че всички важни нормативни документи в образователната система трябва предварително да се обсъдят и имат консенсус в Националния отраслов съвет. На въпроса: "Смятате ли, че в състава на конкурсната комисия за директори трябва да има член на МОН или РУО?", 45,3% са отговорили, че трябва да има членове и от двете институции, а 18,2% смятат, че не трябва да има участници от тези институции. 15% смятат, че само Регионалното управление на образованието трябва да има член, а 14,1% смятат, че само МОН, без РУО, трябва да влязат в състава на комисиите.

 Близо 90% от участвалите в изследването са заявили, че представители на синдикатите би следвало да участват в комисиите по избор на директори, а над 75% смятат, че в тях трябва да има представители на работодателските организации в образованието. Интересен е отговорът на участниците по повод на участието в тези комисии на член на "Обществения съвет", в който членуват родители. 71,4% смятат, че този участник е с ниска експертиза и няма място в тази комисия, 25,3% пък са склонни да има такъв член само и единствено, ако е с висше образование. Останалите 3,3% смятат, че родителите са важен политически електорат, макар и с начално образование.

  По повод на изискването за стаж на кандидатите за директори 57.5% от респондентите смятат, че трябва да се изисква поне 10 г. педагогически стаж, 21,7% са склонни за 5 години, но ако този стаж е като педагогически специалист с управленчески функции. 55,8% смятат, че бъдещият директор на образователна институция трябва да има магистратура/специализация в „Управление на образованието“, а 39% смятат, че всяка педагогическа специалност е достатъчна.

 На въпроса "Смятате ли, че при провеждането на директорските конкурси ще има опити за партийни лобирания?" отговорилите все още са с усещането, че партиите режисират процеса с 82,6%, а 9,5% смятат, че правилата са добри и не допускат партийни интервенции. На последния въпрос "Смятате ли, че видеонаблюдението, включено като задължителен елемент при провеждане на изпита, ще бъде ефективно?" 65,6% смятат, че ще бъде, но само и единствено, ако бъде предоставяно безусловно при поискване, което не е записано в наредбата. Останалите респонденти не го приемат за ефективно, а само затрудняващо процеса и настояват за неговата отмяна.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Online курсове по Немски език
Раджа Йога
Начална школа по Пиано България
Школи по Народни танци София Надежда
Тестове по Немски език за начинаещи
Частни уроци по Математика София Младост
Уроци по Математика Лозенец
Уроци по Немски гьоте институт
Курсове по Английски във Варна
Частни уроци предлага частни уроци по Испански
Йога Русе
Индивидуални уроци по Немски език София
Частни уроци по Български език Плевен
Урок по Немски език
Народни танци
Модерен Балет школи
Уроци по Музика за 3 клас
Курс за Фризьори
Зумба танци youtube
Уроци по Испански Варна
Английски език
Тестове по Английски език за 8 клас
Интензивни уроци по Английски
Курсове по Английски език София Младост
Частни уроци по Български език Стара Загора
Матура Английски език
Двустранно Счетоводство
Частна детска ясла София Изток
Школа за Хип Хоп танци София
Китайски език онлайн
Кик Бокс тренировки за жени
Фризьорски курс Велико Търново
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ