+ Предложи новина
22.11.2017

7 проверки в Професионалната гимназия в Бяла не установили нарушения

7 проверки в Професионалната гимназия в Бяла не установили нарушения

 Пореден случай на ученици фантоми, записани в училище само заради следващата ги държавна субсидия, бе разкрит от Нова телевизия. В разследването, заснето със скрита камера, бяха показани ученици, разказващи за получени дипломи без посещение на учебни часове, учител, признаващ за фиктивни изпити, както и директорка, обещаваща на ученик безпроблемно завършване. Заради шокиращите разкрития окръжната прокуратура в Русе започна проверка по случая, а директорката вече е подала оставка.

 Професионалната гимназия в гр. Бяла, Русенско, подготвя шофьори, готвачи, шивачи. По информация на Нова тв в нея би трябвало да учат 600 младежи (669 по данни на МОН) - в редовна, задочна и самостоятелна форма, които "носят" бюджет от над 900 хил. лв. на училището. Камерите обаче показват празни класни стаи по време на изпити, както и броящи се на пръсти реални ученици, присъстващи в клас. "От 238 записани ученици (в дневна форма на обучение), на училище са не повече от 100. Някои от тях стоят по кафенетата", показва проверката на тв екипа.

 От телевизията са снимали училището няколко поредни дни, в които е трябвало да бъдат проведени изпити. На 13 ноември т.г. от 17.30 часа например е бил изпитът на 120 възрастни задочници. Зрителите обаче виждат празни класни стаи и само двама учители, попълващи училищна документация. На 14 ноември стаите отново са празни, което е документирано и от дошлите на проверка експерти от регионалното управление по образованието. Така на третия ден в школото идва цял училищен автобус с хора за изпит. От въпросите на репортерката към полагащите изпит обаче става ясно, че нито един от тях не знае по какво е държал изпит. "Забравих" или "не помня" са дежурните отговори на задочно обучаващите се "ученици". Според училищните протоколи обаче излиза, че всички 120 ученици са се явили.

 Чрез скрита камера репортажът показва ученици, които признават, че са взели диплома, без почти да ходят на училище. "Минала съм руски, английски, география... въобще не съм влизала в такива часове", споделя "ученичка". "Аз си слагам подписа, че са били в стаята, и това правят всички колеги", признава и анонимен учител. Без да знае, че срещу нея стои подставено лице от телевизията, директорката Иваничка Георгиева обещава щедро на "бъдещия ученик", че ще го "изчака" и "няма да има проблем", ако му се наложи да отсъства по-дълго време от училище, както и че може да вземе изпитите си, стига поне веднъж да дойде в гимназията. "Ще дойдеш и ще вземеш колкото е възможно повече (изпити - бел.ред)", обяснява охотно тя. След това обаче, при вече официално запитване от репортера, избягва през задния вход.

 След репортажа Районната прокуратура в Бяла се е самосезирала и е образувала прокурорска преписка. Възложена е предварителна проверка с оглед документно престъпление. От МОН съобщиха, че директорката е подала оставка още преди излъчването на репортажа. От отговора им до "Сега" става ясно, че в гимназията са правени най-малко 7 проверки, включително по анонимни сигнали, но едва при последната, която съвпада с разследването на Нова, са установени проблеми. Заради занижен контрол обаче през октомври е сменен началникът на РУО. В момента експерти от МОН правят нова проверка на място.

 В МОН са сформирани мобилни екипи за контрол, които ще правят внезапни проверки на учениците в редовна форма на обучение. Всички сигнали ще бъдат проверявани. При констатирани нарушения директорите ще бъдат освобождавани, а на учителите, които са прикривали отсъствия, ще се търси отговорност.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ