+ Предложи новина
19.08.2016

7% от седемгодишните няма да влязат в училище

7% от седемгодишните няма да влязат в училище

  4550 деца, или 7 на сто от навършилите възраст да влязат училище, така и не са се записали да учат. Стряскащите данни представи вчера бившият образователен министър в кабинета "Орешарски" Анелия Клисарова, без да назове източника си на информация. "Проблемът е още по-тежък след основното образование. Това са децата между 11 и 14 години, които са в пети, седми и осми клас. Всяко 5-о дете не записва пети клас, т.е. от 100 деца 22 не отиват на училище", дорисува тя мрачната картина. Около 1/5 били и юношите, които не записвали гимназия и оставали на ниво основно образование. По сметки на Клисарова тази година ще има общо 11 257 деца по-малко в училище.

 Клисарова беше категорична, че причината за намаляващия брой деца в класните стаи не е демографската криза, а политиката на правителството в областта на образованието. По думите й погрешният курс на управляващите ще доведе до затваряне на училища, изхвърляне на учители на улицата и рязко нарастване на младите хора, останали без работа заради липса на диплома или дори на елементарна грамотност. Между 250 хиляди и 300 хиляди са неграмотните за последните 20 години, посочи бившият министър. Докато беше на власт, Клисарова не успя да придвижи нито една от замислените реформи в образованието и стопира редица важни промени под натиска на общественото недоволство. На фаза обещания останаха и намеренията й да се бори с увеличаващия се брой на ранно отпадащите от училище.

 От БСП разкритикуваха като неработещи и законодателните промени на управляващите, с които професионалните гимназии преминаха към общините. Червеният депутат Светла Бъчварова посочи, че от 79 такива гимназии, които досега бяха към земеделското министерство, само седем до момента са били прехвърлени към местните власти. За останалите няма предвидени нито правила, нито процедури за този преход и на практика липсва яснота какво ще се случи с тях. "Реформата, реализирана с новия образователен закон в частта за професионалните гимназии, ще доведе до тяхното закриване", предрече мрачно Бъчварова.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.81 от 42 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Матури по БЕЛ
Брейк уроци
Онлайн уроци по Френски език
Частни уроци по Литература Смолян
Шофьорски курсове Пловдив
Плуване за бебета София
Латино танци за деца София
Немски език Пловдив
Руски език за начинаещи 2009
Online уроци по Английски
Подготовка за матура по Български език и Литература
Маникюр курсове Педикюр
Школи по Немски език София
Уроци по Биология Бургас
Курсове за Маникюр София
Зумба уроци
Уроци по Математика за 7 клас Пловдив
Частни уроци по Немски Варна
Курсове за Маникюр цени
Народни танци Варна
Суинг танци София
Уроци по Английски София
Урок по Английски език за 1 клас
Курсове по Информатика
Пробна матура по География
Частни уроци по Гръцки език
Тест История 6 клас
Онлайн Английски за деца
Уроци по Английски език Надежда
Уроци по БЕЛ Пловдив
Уроци по Математика София център
Модерен Балет Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ