+ Предложи новина
19.12.2019

600 000 лв. липсват в Националната художествена академия

 600 000 лв. е дефицитът в Националната художествена академия (НХА). Това призна ректорът в оставка проф. Николай Драчев при откриване на новото крило на академията. По думите му в това число се включват както средства за заплати, така и за комунални услуги и неотложни плащания по договорености.

 Напрежението в НХА ескалира, след като над 200 преподаватели и студенти протестираха за неизплатени заплати и стипендии за ноември и декември. В последствие стана ясно, че средствата за заплати са били неправилно похарчени за строителство. Попитан защо е пренасочвал пари от неприкосновеното перо за заплати към това за строителство проф. Драчев заяви, че то не е съвсем неприкосновено. Такива били само средствата за стипендии и за художествено-творческа дейност. По думите му ако той не е покривал всички необходими и неотложни плащани за ремонти, то учебният процес в НХА тази година е трябвало да спре.

 Проф. Драчев намекна, че напражението в академията се създава заради предстоящите избори за нов ректор там. Той изрази надежда, че с наличните към момента средства в НХА все пак ще се изплати някакъв процент от заплатите на преподавателите, които са получили само аванси за ноември и декември. За пореден път той настоя за помощ от държавата, за да могат преподавателите да получат своите възнаграждения.

 Просветният министър Красимир Вълчев обаче бе категоричен, че МОН и държавата нямат нищо общо с финансовия колапс на академията. Още повече, ведомството му не може да се меси в разпределението на парите на академията, нито има начин, по който да я дофинансира, тъй като висшите училища се финансират според специална формула, вземаща предвид качеството на обучението. Според синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ вина за случващото се в НХА има ректорът, който е управлявал неразумно финансите на университета и е надписвал както своята заплата, така и възнагражденията на останалите от ръководния състав. Оттам бяха изчислили, че недостигът в НХА е в размер на 800 хил. лв.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ