Регистрирай се
+ Предложи новина
15.09.2020

59 000 първокласници ще прекрачат днес за първи път училищния праг

  Около 59 000 са първокласниците в България, които днес ще прекрачат за първи път училищния праг. Тази учебна година ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел е обучението да бъде присъствено. Това заяви в Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев. Той присъства на откриването на академичната учебна година в Тракийския университет. В момента за голяма част от учениците учебната година стартира присъствено. Има много малки изключения на деца, които поради здравословни причини или притеснения на родителите ще се обучават вкъщи.

 "Очакваме 200-300 деца, по първоначалната информация, родителите им да изберат да останат вкъщи, с цел предпазливост. В момента се подават заявленията. Това не значи, че те няма да учат. На тях ще бъдат възлагани задачи. Ще бъде контролирано изпълнението на тези задачи и тези училища, които не предлагат обучение в електронна среда ще могат децата избрали тази форма да се включат в училищни центрове за дистанционно обучение като компенсаторна мярка", каза министърът.

 Учениците, които се обучават дистанционно, ще могат да наблюдават уроците виртуално, там където училищата са създали условия за това. Те ще имат право и на консултация с преподавателите, които ще получават съответното възнаграждение за това.

 "Подписахме колективен трудов договор. Там заложихме включително и 15 лева часова ставка при допълнителна работа на учителите. Така че те ще бъдат овъзмездени. Училищата ще кажат - не ни стигат парите. Те в момента имат малко икономия от пролетта. Ние им следим бюджетите. Готови сме да реагираме. В момента са по-скоро на излишък", обясни Вълчев. Той коментира и носенето на предпазни маски в училищата. Според него в училищата е въведен един от най-либералните режими на противоепидемични мерки в сравнение с останалите страни.

 "Все пак децата ще носят маските по-малко от 10 процента от времето, по-малко от половин час дневно. В повечето случаи препоръчваме да не прекарват много време в общите помещения, най-вече в коридорите", посочи Красимир Вълчев.

 От тази година заради очакваните и сезонни грипни вируси няма да се обявява ваканция, а времето ще бъде използвано за обучение в електронна среда.

Източник: www.standartnews.com

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Зумба танци Бургас
Медитация и Пилатес в София
Курсове по Български
Онлайн уроци по Испански
Гръцки език за напреднали
Курс Испански език
Частни уроци по Немски Пловдив
Немски център Варна
Класически Балет за деца
Курсове по Рисуване за възрастни
Курсове по Английски език София Младост
Онлайн уроци по Английски
Курс по Немски Бургас
Уроци по Испански
Упражнения по Руски език
Тренировки по Волейбол в София за деца
Онлайн Английски език
Курсове по Народни танци София
Английски език начинаещи
Курс по Английски език Бургас
Курсове Английски Пловдив
Езикови курсове Испански
История на България за кандидат студенти
Френски език за начинаещи онлайн
Плуване уроци
Пилатес в Перник
Частни уроци по Математика за студенти
Курсове по Гримьорство
Курсове Испански език София
Тест по Немски
Курсове Испански
Курс Английски език София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ