+ Предложи новина
18.05.2020

55% от родителите изразяват готовност да пуснат децата си на детска градина

 70%от детските градини в момента работят в дистанционен режим, споделят от Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, позовавайки се на данни от МОН. Редица общини са предоставили възможност на детските учители да работят в реална среда, без деца, в методическа подготовка за рестарт на предучилищната система, допълват още от там.

 От „Синдиката” са изследвали нагласите на учители и родители за завръщане на хлапетата в забавачките след края на извънредното положение и с оглед на резултатите от нея подкрепят започването на работата на детските градини и яслите от 1 юни, посочват в своя позиция от синдиката.

 Преобладаващ процент от анкетираните родители - 55%, към настоящия момент изразяват готовност да пуснат децата си в детска градина. 56% от детските учители също били в готовност да се върнат на работа.

 69% от учителите са визирали необходимост, в случай че не заработят дистанционно или в режим на методическа подготовка, да им бъде предоставен един месец допълнителен платен отпуск. 9 от 10 от българските родители са посочили, че ако до една седмица детските градини не заработят, би било справедливо и логично да им бъде предоставен допълнителен платен отпуск в размер на един месец за изпълнение на родителските им задължения.

 „Анализирайки тези резултати, Синдикатът "Образование" отправя апел към директорите на детските градини и към кметовете на общини да запазят учителите в предучилищното образование. Нека кметовете да предоставят възможност и да помогнат в организацията на дистанционно обучение, да се разреши редовната методическа работа на учителите до започването на редовен учебен процес. Нека кметовете и директорите, водени от приоритети за икономии на финансови средства, да не допускат уволнения на детски учители, които са фундаментално важни за образователната система”, призовават от учителския синдикат.

 В анкетата е проучена и готовността на българските учители и директори да участват в процеса на организиране на матурите и на националните външни оценявания. По-голямата част от тях – 57% са изразили желание и готовност да участват в този важен процес. Останалите обаче са посочили, че нямат готовност и желание, изпитват страх, и смятат че са в рискова група.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ