+ Предложи новина
21.04.2021

5000 заявки за прием в първи клас в първия ден от старта на е-системата в София

 Над 5000 са подадените кандидатури за прием в първи клас още в първия ден от старта на е-системата в столицата. За учебната 2021/2022 се очаква училищния праг да прекрачат приблизително 12 000 малчугани. Това означава, че още в първия ден от старта на онлайн приема в първи клас ще бъдат запълнени близо половината от местата, тъй като част от родителите ще попълнят е-заявленията след края на работния си ден. Справка в столичната система за прием в първи клас показва, че има училища, в които броят на подадените кандидатури вече се доближава до общо подадените за цялата изминала кампания.

 До 17 часа в понеделник родителите на 366 кандидат-първолаци бяха попълнили заявленията за 125-о СУ „Проф. Боян Пенев“ в онлайн системата. За цялата кампания през 2020/2021 те бяха малко над 400. Подобна е ситуацията и във 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“. Миналата година онлайн заявленията бяха над 400, докато още в първия ден от кампанията тази година те минаха 300. Близо 400 пък са вече подалите заявления за 32-ро СУ „Св. Климент Охридски“. Миналата година те бяха общо 576.

 С инициалите и уникалния номер на всяко едно хлапе родителите имат възможността да следят къде сред всички подали кандидатура за дадено школо се нарежда тяхното хлапе. За част от училищата обаче в онлайн системата тази информация не беше достъпна. Това беше и един от бъговете, за който сигнализираха родителите. Притеснителна за тях се оказва и липсата на обратна връзка. Майка на кандидат-първолак разказа, че при кандидатстването за детска градина е получила съобщение на имейла си, че е кандидатствала успешно, но сега не е така. Тя е притеснена, че заявлението им може да не бъде прието в системата. Проблем с онлайн системата се оказва и липсата на възможност за смяна на имейла. Друг родител на бъдещ първокласник разказа, че има профила от години и той е свързан с имейл, който вече не е активен. Други родители пък се чудят по какъв начин могат да изберат желаната от тях паралелка в училището, за което кандидатстват, тъй като искат детето им да бъде в определен езиков профил.

 Кандидатстването продължава до 28 май в 18 часа. Родителите, които изпитват притеснения или имат затруднения в онлайн кандидатстването, могат да го направят на място в прилежащото им по район училище. Там ще попълнят всички данни с помощта на служителите от школото, които ще ги попълнят в е-системата. В кандидатурите училищата се изреждат по поредност на желанията, но най-голяма тежест продължава да има уседналостта. Ако адресът на детето не е сменян повече от 3 години, то е в първа група. Ако е сменян между 1 и 3 години, се нарежда във втора група. При смяна на адреса в рамките на изминалата година малчуганът попада в трета група. Четвърта група са кандидат-първолаците, чийто адрес не попада в прилежащия район на школото.

 Резултатите от първото класиране за учебната 2021/2022 ще бъдат обявени на 4 юни. След това родителите ще имат 5 работни дни, за да запишат приетите на първо класиране. Те трябва да направят това от 7 до 11 юни в 17 часа.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Индивидуални уроци по Английски Пловдив
Частни уроци по Немски език
Курсове Немски език Варна
Курсове курс по Народни танци
Говорим Английски
Английски 2 клас
Уроци по Цигулка Варна
Частен учител по Английски София
Учител по Пиано
Лицензирани курсове по Маникюр ноктопластики
Курсове Английски онлайн
Клуб по Спортни танци Пловдив
Уроци по Немски Люлин
Народни танци в София
Английски уроци аудио
Плуване стилове
Занималня Лозенец София
Уроци по Английски език online
Клуб по Спортни танци Шумен
Плуване ту София
Курсове по Шведски
Учител по Испански
Школа по Ориенталски танци Бургас
Народни танци за деца Варна
Курсове за Маникюр Варна
Уроци по Руски София
Индивидуални уроци по Български език и Литература
Индийски танци уроци online
Народни танци за начинаещи Пловдив
Сугестопедия Немски
Математика за 1 клас
Тестове по Немски език а1
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ