+ Предложи новина
16.08.2021

38% от децата са учили наизуст по време на онлайн обучението

  Всеки трети ученик е зубрил неясните за него уроци по време на онлайн обучението. Това са признали над 38% от децата, споделили какви стратегии за учене са прилагали в условията на обучение от разстояние в електронна среда при проучването на Института за изследвания в образованието.

 В анкетата са участвали 16 480 ученици от 5-и до 12-и клас 17,1% от тях са посочили, че всеки път, когато не са разбирали материала по време на онлайн обучението, са го учели наизуст. 21,3% пък са признали, че често са прилагали същата работа. 3/5 от учениците са гледали да не пропуснат и най-малкия детайл. Близо 60% от тях са опитали да запомнят възможно най-много подробности, когато са учели.

 Голяма част от учениците са прилагали и полезни стратегии при подготовката си. 42,2% от тях са опитвали да свържат нещата, които са учили по един предмет, с това от друг. Половината прогимназисти и гимназисти пък са си измисляли собствени примери, за да разберат това, което са изучавали. Близо 60% от тях са споделили, че когато са учили, са се опитвали да разберат по-добре материала, като са го свързвали с неща, които вече знаят. Почти същият процент пък са опитвали да разкажат със собствени думи новия материал. Стратегиите, които учениците прилагат, за да не изостават с уроците по време на онлайн обучението, влияят и на тяхната самооценка - как възприемат себе си и каква мотивация имат. „Учениците, които прилагат високоефективни стратегии за учене, позволяващи им да разберат и осмислят задълбочено изучаваното учебно съдържание и да го приложат в различни ситуации, имат висока самооценка на способностите си за учене“, пише в анализа на Института за изследвания в образованието. Като цяло самооценката на учениците за способностите за учене е сравнително ниска.

 Едва 14% смятат, че се справят добре, докато около 40% имат ниска самооценка Разликите спрямо пола, говорим език в дома на ученика и възраст обаче са значителни. Повече от половината ромчета, включили са в анкетата, имат ниска самооценка. При учениците, за които българският език е майчин, процентът е 38. По отношения на класа пък се оказва, че петокласниците имат най-висока самооценка, а най-ниска е на десетокласниците. Образователният статус на родителите на ученика също се оказва ключов. „Колкото по-високо е образователното ниво на родителите, толкова по-висока е самооценката на учениците за способностите си да се справят с ученето.

 Данните отново потвърждават извода за определящото влияние на семейната среда на ученика върху неговите умения и нагласи за учене, самооценка и мотивация“, пише още в анализа. Както "Монитор“ вече писа, ключово за успеха на децата на изпитите се оказва образованието на родителите им и социално-икономическият им статус. Така например на външното оценяване в седми клас резултатът на учениците от нискообразовани семейства е три пъти по-нисък отколкото на високообразованите.

Източник: www.Actualno.com

Оценка 4.82 от 39 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Фризьорски курс Плевен
Курсове Ноктопластика Пловдив
Аржентинско Танго стъпки
Уроци Пиано Варна цена
Тренировки по Футбол за деца Пловдив
Обучение по Испански език
Уроци по Български София
Бизнес Английски София
Курс Френски Пловдив
Курсове по Китайски
Индивидуално обучение по Руски език
Клуб по Народни танци в Шумен
Частна детска градина София Манастирски ливади
Разговорен курс по Английски
Частни уроци по Математика София
Курсове по Фризьорство София
Курс по Немски София
Частни уроци по Френски език София
Плуване за деца в София
Изучаване на Английски Онлайн
Индивидуални уроци по Руски език София
Брейк танци Пловдив
Сахаджа Йога
Курсове за готвачи
Йога курсове в София
Индийски танци
Курсове Счетоводство Русе
Курсове за Масажист
Курсове по Ексел
Фризьор Варна
Частни уроци по Немски
Тренировки по Волейбол Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ