+ Предложи новина
10.08.2016

32 млн. лв. ще струва на МОН поредното интегриране на ромите

32 млн. лв. ще струва на МОН поредното интегриране на ромите

  Договори за 32 млн. лв. за интеграция на роми подписа вчера Просветното министерство. Парите са по две процедури на ОП "Наука и образование" - за предучилищна подготовка и за образователна подкрепа на ученици от малцинствата, а одобрените кандидати са 54 - общини, детски градини, училища и неправителствени организации. Това съобщиха вчера от МОН, след като връчиха договорите на класираните. С изпълнението на проектите се очаква до края на 2018 г. 27 000 деца, ученици и младежи от етнически малцинства и от семейства на бежанци да бъдат успешно интегрирани в образователната система. Развръзката идва близо два месеца, след като гръмна скандал около процедурата за подкрепа на ромчета за училище. В класирането на първи етап бяха одобрени три съмнителни НПО-та на едни и същи собственици от Варна, които трябваше да получат 1.5 млн. лв. След сигнал на Националната мрежа за децата просветният министър Меглена Кунева бе принудена да разпореди проверка на всички 62 одобрени дотогава проекти по въпросната схема, пише в. "Сега". Дни след това тя съобщи, че трите сдружения, регистрирани броени дни след пускане на насоките за кандидатстване и представили идентични проекти ще бъдат отхвърлени.

 Прегледът на 54-те одобрени кандидата действително показва, че въпросните три НПО-та липсват, както и че те са единствените дисквалифицирани. От списъка става ясно още, че тяхното n-то поред сдружение, но регистрирано под различно име, няма да получи финансиране и по втората процедура за интеграция на ромски ученици, по което беше одобрено за близо 620 хил. лв. Не е ясно обаче дали това ще е финалът на драмата, тъй като четирите организации формално не нарушават условията на конкурса.

 Според Кунева в случая са нарушени два принципа - на избягване на двойното финансиране и за неналичието на свързани лица. В насоките за кандидатстване обаче липсват подобни изисквания. Поради това не е изключено трите НПО-та да обжалват процедурата. Освен това от тях не се изисква нито да имат опит, нито да не участват като партньор в повече от един проект. Вчера от МОН пропуснаха да съобщят какво става с проверката на 4-мата служители на МОН, работили по въпросната процедура - шефа на Главна дирекция "Структурни фондове" Иван Модев, заместника му Светомира Калоянова, началника на отдел "Програмиране и договаряне" Стоян Цонев и старши експерта в същия отдел Явор Димитров, който е бил председател на оценителната комисия.

 Вътрешната проверка на МОН констатира различни нередности както в насоките за кандидатстване (например, че няма забрана едни и същи физически лица да стоят зад различни организации или пък кандидатите да имат опит), така и в процеса на оценяване на проектните предложения. Поради това докладът от проверката бе пратен на прокуратурата, а за 4-мата служители на ведомството започнаха дисциплинарни процедури. От МОН съобщиха, че предстоят да се сключат договори с още около 50 кандидата, т.е. общо одобрените кандидати по двете схеми ще са 104.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Сугестопедични уроци по Английски език
Курсове по Английски език в София
Частни уроци по Химия
Спортни танци клипове
Уроци по Пеене Стара Загора
Школа Балет Бургас
Как да науча Английски лесно
Английски език Люлин
Индивидуални уроци по Плуване
Бизнес Английски
Латино клуб София
Курсове по Немски език в София
Школи по Английски език Стара Загора
Хип Хоп танци видео
Частни уроци по Математика Хасково
Английски език за 2 клас
Езикова школа Пловдив
Тренировки по Футбол за деца в Стара Загора
Езикови центрове Варна
Уроци по Тенис София
Английски език Бургас
Курсове по Руски език в София
Балетна школа София педагог
Уроци по Спортни танци
Частни уроци по Испански Пловдив
Частни уроци по Руски език Пловдив
Йога Варна
Йога на смеха
Литература за 7 клас
Уроци по Химия София
Частни уроци по Руски език
Дискусия Счетоводство
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ