+ Предложи новина
29.07.2021

312 ученици в Пловдивско ще пробват да вземат зрелостния изпит от втори опит

 По-малко зрелостници ще се явят тази година на поправителната сесия на матурите в Пловдивска област. 312 ще се мъчат от втори път да вземат държавния зрелостен изпит по български език и литература, миналата година бяха 397.

 По-малко са и подалите документи за втория изпит по избираема  дисциплина – 352-ма. Само 46 от тях искат държавният изпит по професия да им се признае като втора матура. Както „Марица“ писа, от догодина това вече няма да е по желание, а ще е задължително за възпитаниците на професионалните гимназии.

 Докато в редовната кампания най-много зрелостници се явяваха на втора матура по английски, на поправката най-масов се очертава държавният зрелостен изпит по биология и здравно образование – на него са изявили желание да се явят  116 човека. Следва философски цикъл – със 78, география и икономика – с 67. Чак след това идва английски език – с 29 кандидати. Този предмет се избира масово от възпитаници на езиковите гимназии, които по правило имат високи резултати в редовната сесия, затова мераклиите за матурите по чужди езици на поправка са малко. Само по един се е записал за немски, италиански. Един ще държи и матура по физика, а по математика – трима.

 В пловдивска област ще бъде организирана трета матура по желание само за един зрелостник, който е подал заявление, че иска да се яви на изпит по испански език.

 До 23 август ще станат ясни допуснатите, като предстои също определяне на сградите и разпределяне по залите. Миналата година заради пандемията организацията беше всеки предмет да е в различна сграда. Остават в сила противоепидемичните мерки от редовната сесия – дезинфекция на входа и в залата, маска, индивидуален плик за личните вещи, дистанция поне метър и половина. Поправката на матурата по български език и литература е на 26 август, а втората - по избираема дисциплина, е на следващия ден.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ