Регистрирай се
+ Предложи новина
30.06.2020

30 точки за „Среден 3” на матури 2022/23 г.

  МОН обяви промени в учебната програма, в начина на външното оценяване след 7 клас и в скалата за оценяване, а така също и в учебното съдържание по точни науки. То ще бъде разчистено от ненужни, а тежки за зубрене понятия, която няма да донесат на учениците никаква добавена стойност.

 Промените ще влязат в сила от учебната 2022/23, оповести на брифинг просветният министър Красимир Вълчев. НВО вече няма да включва въпроси само по български език и по математика, а и ще представлява интегриран текст и със задачи от други учебни предмети.

 „Основните предмети български език и литература и математика не са достатъчни. В националното външно оценяване трябва да се включат и природните и обществените науки. Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда от оценките, и от малкия брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети. Затова идеята ни е изпитът по БЕЛ да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните”, поясни министърът.

 Отделно от това МОН предлага увеличение на седмичните часове по математика с половин час седмична натовареност за 5 и 6 клас, което значи на учебен срок - по един час допълнително, съобщи Вълчев. Идеята е децата да имат повече време за усвояване на новия материал, защото в програмата за тези класове материалът бил прекалено много и нямали време за утвърждаване на материала. Другата учебна програма, за която не стига времето на учениците, е географията, а по химия, физика и биология ще се предложи олекотяване на излишния материал.

 "Ще предложим промени, след месец и половина два, насочени към отпадане на понятия и излишна фактология, което изисква заучаване. Дори пречи на придобиването на умения", констатира министърът на образованието. Това се наблюдавало и в програмите по математика. Освен завръщането на доброто старо "Родинознание" за 1 и 2 клас, което стана по настояване на Патриотите, учениците от 5, 6 и 7 клас вече ще учат нов предмет "Дигитални технологии и креативност", стана ясно от думите на Вълчев. Идеята е да свърже компютърното моделиране с информационните технологии, защото днешното поколение деца ще живеят в ера на професии, които изискват взаимодействие с алгоритми, коментира министърът на просветата.

 Красимир Вълчев обяви и промени в оценяването на държавните зрелостни изпити, които се предвижда да влязат в сила от учебната 2022/2023 година. С промените се вдига прагът за получаване на оценка "Среден 3" - от 23 точки той става 30 точки.

Източник: www.dariknews.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Балетна школа София педагог
Частна детска ясла София Гео Милев
Школа по Математика Плевен
Уроци по Български език за 7 клас
Курсове по Италиански
Тренировки по Футбол за деца Пловдив
Готварски Курсове София
Урок по Английски език за 2 клас
Уроци по уличен танци
Йога клуб
Курсове по Английски в Бургас
Азбука на Немски
Езиков център София адрес
Уроци за начинаещи по Английски език
Хип Хоп танци София Младост
Уроци по Пеене за деца
Excel курсове
Курс по Рисуване за възрастни
Уроци по Народни танци София
Курсове Английски език Пловдив
Английски с транскрипция
Хип Хоп танци
Бокс тренировки за жени
Частни детски градини Лагера
Тест по Немски език
Киокушин тренировки
Курсове в София
Уроци по аржентинско Танго
Курсове Компютърна грамотност София
История и цивилизация за 5 клас
Онлайн Френски език
Онлайн тестове по Английски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ