+ Предложи новина
09.01.2019

3% от учениците у нас отпадат заради ранни бракове

3% от учениците у нас отпадат заради ранни бракове

  12 000 деца са напуснали образователната система, 8000 от тях са заминали в чужбина. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев. Броят на рисковите деца, които от МОН констатират, е между 60 и 70 000. При 2,5%-3% от учениците, които отпадат, причината са ранните бракове. Вълчев заяви и че на практика няма промяна при матурата след 7 клас. Той уточни, че изпитът ще бъде в две части, а не с два модула. Ако някой ученик реши, може да не участва във втората част.

 „Разликата е, че оценката ще бъде една. Всяко участие във втората част ще даде допълнителна възможност на ученика да кандидатства в повече училища”, посочи Вълчев.

 „Дали ще се казва две части или два модула, няма голяма разлика. Първата част ще са 25 задачи, а втората част – преразказ. Запазва се продължителността и форматът на изпита. Той ще бъде върху материала само от 7 клас. Това, което променяме, е, че вместо два модула ще се казва две части и оценката ще бъде една”, обобщи той. След увеличението след Нова година средната брутна учителска заплата ще е близо 1300 лв., а минималната – 920 лв. Така средното „чисто” възнаграждение ще е близо 1100 лв.

 „Тази година след увеличението за първи път средната учителска заплата ще бъде над средната за страната от години, десетилетия дори“, отчете Вълчев. Според него традиционно има недостиг на учители по чужди езици и информатика, задълбочава се недостигът по математика и физика. „Затова ще стартираме нова национална програма, с която ще финансираме обучението за придобиване на учителска правоспособност от лица, завършили висше образование в други сектори“, допълни министърът.

 По повод тежките ученически раници министърът изтъкна, че са реализирани мерки, като някои от тях ще дадат ефект от началото на идната учебна година. „Закупихме ученически шкафчета за нас 300 000 ученици на стойност близо 10 милиона лева, осигурихме достъп до електронни варианти на учебниците, препоръчахме на училищата да оптимизират учебните разписания, така че децата да носят учебници за по-малко дисциплини“, отбеляза Вълчев.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Школа за Народни танци Пловдив
Курсове за Фризьори Бургас
Курсове за шофьор
Индивидуално обучение по Испански
Курсове по Рисуване Бургас
Курс Фризьорство
Бизнес Английски онлайн безплатно
Тенис тренировки Варна
Уроци по Английски Пловдив
Уроци по Английски Пловдив
Курсове по Испански език София
Частна детска градина София Оборище
Английски за 2 клас
Уроци по висша Математика София
Уроци по Английски за начинаещи
Частно училище в София
Курсове за Фризьори Пловдив
Езикови школи София Младост
Курс Математика Български
Курс по Excel
Курс по Математика
Курсове по Рисуване за възрастни
Индивидуално обучение по Английски език Бургас
Уроци по Математика Пловдив
Школа за Хип Хоп танци София
Бизнес Английски Онлайн
Клубове за Народни обичаи
Салса в София
Уроци по Английски
Уроци по Биология за 9 клас
Уроци по Салса Бургас
Пилатес упражнения с топка
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ