+ Предложи новина
24.02.2020

2600 учители са дали висока оценка за учебниците на „Просвета”

"Ученици, нека сега да кликнем на входа и да влезем в дома на фараона". Първото издателство, което направи това упражнение, бе "Просвета". За първи път то създаде електронни помагала, където ученици и учители могат да правят демонстрации за случили се в миналото неща, деца да обхождат катакомбите и археологическите находки във вариант 3D. 

 Тази година издателство "Просвета", което в миналото бе държавно, навърши 75 години. През периода на своето съществуване то е накарало вероятно около 8 милиона българи да четат и пишат, изчислили са редакторите. В момента едва ли има учители от повече от пет или десет училища, които не работят с учебниците на  "Просвета", коментира изпълнителният директор на издателството Никола Кицевски. 2600 учители са дали висока оценка за учебниците на "Просвета" и са предпочели да работят с тях. "Просвета" е издателството, което за първи път прави електронни учебници, още когато българското образование е далеч от зоната на иновациите. За първи път специалистите на издателството правят така, че букварът да проговори на първолаците. В началото говорещите учебници просто дублират хартиените, но с течение на времето се правят по-различни модели. В последно време най-модерният вариант е и електронна учебна тетрадка, която се попълва сама. Учителят само трябва да демонстрира пред малчуганите от първи до четвърти клас тетрадката и да им покаже какви биха били отговорите, които те трябва да попълнят, разказва Кицевски. Новото помагало ще бъде готово догодина.  

 Покрай възможностите за автономия при правене на учебниците, издателството възприело идеята да актуализира с нови имена помагалата - за първи път например Дядо Добри е влязъл в учебника по философия за десети клас. В момента "Просвета" е внесла и първите учебници за 11 клас за одобрение, за първи път е изготвила и помагала по религия.  

 "Винаги в екипите ни има учители, както и университетски преподаватели, за да има баланс", разказва Никола Кицевски. "Най-важното е, че винаги имаме методисти от университета, които могат по най-добрия начин да поднесат материала", допълва той.   

 Издателство "Просвета" е преживяло два режима - то се ражда на 15 февруари 1945 година с указ на тогавашните регенти и с идеята националната програма за просвещение да има едно-единствено издателство. Първоначалното му име е "Народна просвета" и е предназначено изключително и само за учебници и помагала. До 1990 година няма друго българско издателство на учебници у нас. Едва по-късно се появяват и нови издатели. 

 В онези години създаването на учебници се смята за изключително отговорна задача и към нея са привлечени десетки писатели, художници, преподаватели от университета и Българска академия на науките. Сред ангажираните с "Народна просвета" хора са писателите Емилиян Станев, Леда Милева, Ран Босилек, Асен Разцветников. Художниците, които дават приноса си за учебниците на децата, са класически автори като Вадим Лазаркевич, Стоян Венев, Илия Бешков, Борис Ангелушев, Любен Зидаров, когото неотдавна набедиха заради илюстрациите на "Хари Потър". В този период всички ученици учат по един и същи учебник, няма алтернативни варианти, от които да се избира.  

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.81 от 42 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Индивидуално обучение по Фотография
Литература за 7 клас
Уроци по Английски език online
Китайски език ЮЗУ
Курс по Италиански Пловдив
Примерни тестове по География
Частни уроци по История Пловдив
Уроци по Пиано Пловдив
Хип Хоп танци тренировка
Частни уроци предлага частни уроци по Испански
Народни танци Пловдив жк Тракия
Курсове по Английски в Русе
Частни уроци по Английски Младост
Занимални София
Индивидуално обучение по Френски
Курсове Маникюр София
Народни танци Пловдив за начинаещи
Математика обучение
Курс Счетоводство Пловдив
Школи по Математика Варна
Уроци Китара Бургас
Частни уроци по Английски език Варна
Балетни школи София
Курсове по Руски език Пловдив
Уроци по Тенис на корт
Уроци по аржентинско Танго София
Курсове Английски Варна
Изучаване на Немски
Частни детски градини Изток
Частна детска ясла София Оборище
Уроци по Рисуване Бургас
Брейк танци за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ