+ Предложи новина
11.09.2018

230 ученици си „затвърдиха” двойката на поправителната матура в Пловдивско

230 ученици си „затвърдиха” двойката на поправителната матура в Пловдивско

 230 двойки и 5 шестици писаха проверяващите на поправките на държавните зрелостни изпити в Пловдивска област. Така почти половината от явилите се са си „затвърдили” слабите оценки от редовната сесия и отново са скъсани. На поправителните изпити на матурите се явиха 237 човека по български език и литература, макар заявка да бяха дали 374. От 380 пожелали да положат втори задължителен зрелостен изпит по избираем предмет реално тестовете държаха 248. Това са младежи, които са скъсани в редовната сесия през май или изобщо не са се явили тогава. Има и завършили през минали години, трима от тях на възраст на 55 г.

 Средният успех за Пловдивска област от поправката на матурата по български език и литература е 3,06, а от държавния изпит по избираема дисциплина – 3,14. Най-добре са се справили тези, които са решили да държат поправка по чужд език. Средният успех от поправителния на матурата по немски е 5,15, по френски са показани знания средно за 4,64, по английски – за 4,13. Следват история със среден успех от поправката 3,89, биология и здравно образование – с 3, 24, физика и астрономия – с 3,18, философски цикъл – с 3,13. Повечето от избралите предмета география и икономика са се провалили – средният успех от поправката на матурата по него е 2,74.

 Единственият, който пожела да държи сам-самичък трета матура по желание по английски език е взел изпита отлично - с 80 точки, което прави оценка 5,58. Възпитаници на общо 61 учебни заведения от Пловдивска област участваха в поправителната сесия на матурите. Най-добре са се представили учениците на Английската, Музикалното училище, Френската, Руската и Хуманитарната гимназия. В 21 учебни заведения - почти всяко трето, средният резултат от поправителните държавни зрелостни изпити е под тройка. Сред тях преобладават професионални гимназии и училища, в които зрелостниците са предимно от малцинствата.

 Издържалите поправките все още имат шансове да станат и студенти, попълвайки незаетите места от допълнителния прием в университетите. Те обаче не са в атрактивни и желани специалности. Приемът продължава почти до старта на академичната година във висшите училища. Церемониите са насрочени основно в седмицата след Деня на независимостта – между 25 и 28 август. Само в Аграрния и Медицинския университет занятията започват едновременно с началото на учебната година за учениците. В Медицинския обаче бройките бяха запълнени още на редовните класирания.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Тренировки по Тенис на корт в Бургас
Фитнес тренировки
Уроци по Танго в София
Фризьор Варна
Зумба танци за отслабване
Спортни танци за деца Бургас
Математика обучение онлайн
Онлайн курсове по Английски
Школи за Народни танци в Пловдив
Курсове по Гръцки език
Английски игри
Задачи по Английски език
Курсове за Английски Варна
История на българската държава и право
География на туризма
Йога в София
Уроци по Английски за деца Онлайн
Английски курс
Граматика по Немски език
Индивидуални уроци по Компютърна грамотност
Курсове по Козметика
Уроци по История за 8 клас
Тренировки по Футбол за деца в София
Немски език за деца в София
Курсове за Фризьор Сливен
Школи по Английски език
Олимпиада География
Тренировки по Кик Бокс
Курсове по Немски език Бургас
Уроци по Италиански език онлайн
Частни уроци по Испански език
Френски език online
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ