+ Предложи новина
07.10.2019

20% от обучаващите се в програма „Нов шанс за успех” не успяват да вземат изпитите

20% от обучаващите се в програма „Нов шанс за успех” не успяват да вземат изпитите

 80% от възрастните, които се обучават по програма "Нов шанс за успех", успяват да издържат изпитите и да получат документ, който им дава възможност да се включат във формалното образование или в курс за професионална квалификация. Това съобщи Евгения Костадинова, ръководител на проекта и шеф на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН. Тя и зам.-министър Таня Михайлова участваха в конференция за ограмотяването, която започна днес в Пловдив и се организира от просветното министерство и Пловдивския университет.

 "Нов шанс за успех" стартира по ОП „Развитие на човешките ресурси”, като са ограмотени над 16 000 обучаеми. До края на тази година проектът работи по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

 "Той е възможност за хора, които не са ходили на училище, които са ходили малко, които нямат основно образование, както и за такива, които са се готвили самостоятелно, да се явят на изпит и да валидират уменията си. Много е важно да се включат онези, за които българският език не е майчин, и са отпадали през годините", обясни Михайлова. Тази година възникна известен смут заради новата възможност 5., 6. и 7. клас да се взимат с предишния хорариум, но последователно, а не по клас на година като преди. Така 3 класа вече могат да се вземат за 9 месеца. Според директори това може да предизвика обратен ефект - по-лесно за се отпада от училище, когато се знае, че може да се навакса по- късно за броени месеци и със стипендия.

 "Това са 3 различни модула, които са самостоятелни. Все пак не говорим за ученици, които ще изберат вместо да идат в училище, да минат този формат, а за хора в друга възраст, които работят по адаптирани програми. Няма място за притеснение", коментира Таня Михайлова.

Източник: www.marica.bg

 

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ