+ Предложи новина
18.12.2015

18% от петокласниците не разбират какво четат

18% от петокласниците не разбират какво четат

  Едва 7% от петокласниците надхвърлят изискванията за четивна грамотност. Това сочат данните от Националното външно оценяване на четивната грамотност на учениците от пети клас. 75% от децата не изпитват затруднения с четенето и разбирането на текстове. 18 на 100 от петокласниците са показали трудности при демонстрирането на четивна грамотност. Според Националното външно оценяване на четивната грамотност, около 60% от учениците могат да намират и извличат информация от текстовете. Станимир Цветков от центъра за контрол и оценка на качеството на образованието посочи, че 57 на 100 от петокласниците умеят да обобщават и тълкуват текстовете, които четат.

 Най-високи резултати са показали децата от Варна, Смолян и Перник. Най-слаби са резултатите в Пловдив и Шумен. Във външното оценяване са се включили 5079 петокласници от 272 училища в страната. Те са решавали 24 текстови задачи, 15 от затворен тип (тестови) и 9 със свободен отговор.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ