+ Предложи новина
08.02.2018

1550 деца в Пловдивска област остават необхванати от образователната система

1550 деца в Пловдивска област остават необхванати от образователната система

 15 865 ученици от Пловдивска област вече са с електронни досиета, по които работят екипи от различни институции. Това са деца в ученическа възраст, които задължително трябва да са в клас, но не са записани в учебните заведения и подготвителните групи в детските градини. През миналото лято на държавно ниво бе създаден механизъм всеки от случаите да бъде проверен, като за връщането на детето в клас работят междуинституционални екипи от учители, социални работници, общинари и се разчита на съдействие от полицията.  

 Според междинния отчет на Областната управа в Пловдив, към началото на февруари вече е обработена и дигитализирана информация за 15 865 ученици. Именно Регионалното управление по образование в Пловдив  предложи и разработи ноу-хау на софтуер, който позволява цялата тази информация да се въвежда в електронен профил на детето и до нея да имат достъп всички експерти, за да може лесно да се ползват данните и всяка институция да действа в периметъра на правомощията си.  

 Към днешна дата справката за актуалния статус на издирваните деца показва, че 201 са върнати в клас, в чужбина са 6409. Въпреки обходите по адреси, все още няма информация за 736 ученици. За други 1550 усилията на специалистите не са дали резултат и те остават необхванати. За 4870 от издирваните ученици информацията в базата данни на ГРАО се е оказала недостатъчна и са искани справки от масивите на МВР за постоянен и настоящ адрес. При 63 деца е отишъл на крака представител на Детска педагогическа стая. 53 от децата са със заболявания и се нуждаят от специална подкрепа, затова са насочени към съответните звена и дневни центрове.

 Експертите пряко са посъветвали 159 деца  кое е най-добро за тях, поднасяйки информацията по достъпен за възрастта им начин.  В 52 от случаите е извършено и консултиране за възможно отпускане на социална помощ от държавата. Семействата в етномахалите масово изтъкват бедността като причина да не пращат децата, но единици не са информирани и не са се възползвали от различни видове подпомагане, което им се полага. Само на две първолачета постфактум е дадена еднократната помощ, която се полага в началото на учебната година. Прави впечатление също, че на фона на типичния за махалите проблем децата от малцинствата да не са редовни в клас, заради повече от 5 отсъствия, са спрени детските само на 7 семейства, а на още едно - и месечните помощи. За 25 деца екипите са се възползвали от новата опция, влязла в сила от тази година - да предложат на „Социално подпомагане” социалните помощи за детето да се дават в натура, а не в пари.   На децата, които са върнати в клас, е осигурено допълнително обучение по български език и по други предмети. На 16 са определени персонални наставници измежду учителите и по-големите деца в школото. 10 пък са насочени към усвояване на професия.

 Приложените мерки за задържане в училище включват още осигурен транспорт, безплатна закуска и учебници. Родители на деца, за които има риск отново да отпаднат, са включени в клубове и училища за родители. Вече са проведени и 38 изнесени родителски срещи в гетата вместо в сградата на учебното заведение.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частно училище в София
Клипове уроци по уличен
Салса танцово студио
История 5 клас
Изучаване на Английски език online
Курс по Немски Бургас
Латиноамерикански танци София
Уроци по Народни танци София център
Английски за 3 клас
Online Курсове по Английски език
Учител по История
Немски език за деца онлайн
Плуване калории
Частни уроци по Литература Шумен
Уроци по Салса Варна
Индивидуално обучение по Немски език
Частни уроци по Математика Бургас
Уроци по Испански
Частни детски градини Лагера
Уроци по Китара за деца
Частна детска градина София горна Баня
Модерен Балет София за възрастни
Индивидуално обучение по Английски език Бургас
Курсове по Норвежки език
Английски език тестове
Йога за всички
Клуб по Спортни танци Плевен
Хата Йога
Курсове по Рисуване Русе
Частни Учители по Френски
Уроци по Немски език online
Уроци по Испански език София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ