+ Предложи новина
07.04.2016

10 млн. лв. са предвидени за привличане в детските градини на деца от малцинствата

10 млн. лв. са предвидени за привличане в детските градини на деца от малцинствата

  С още една година ще се отложат по-сериозните мерки за ограничаване на ранното отпадане от училище.  Причината - в план-графика на програмата за тази година мерките, касаещи ранното отпадане от училище, липсват като цяло. Сред малкото дейности, които ще се реализират тази година, са част от предвидените обучения на учители за работа в мултикултурна среда, за което има 5 млн. лв. Извън тези проекти в плана са включени и ежегодни мерки по линия на държавния бюджет като целодневна организация на учебния процес, безплатен транспорт и учебници и др. В новия план за намаляване на преждевременно напусналите няма отчет доколко са изпълнени мерките от предходния план. По линия на оперативната програма ще се налеят крупни суми за задържане и връщане в образователната система на рискови групи ученици като деца от малцинствата, с образователни затруднения и с увреждания. Сред най-големите проекти, заявени от просветното министерство, ще бъде осигуряването на допълнително обучение по предмети от задължителната подготовка за деца с образователни дефицити, като тук са предвидени общо 140 млн. лв. финансиране. Това са много високи нива на финансиране на допълнителна подготовка на фона на отпусканите по линия на държавния бюджет. Така например за преодоляване на обучителни трудности за учебната 2016-2017 г. са предвидени едва 2.2 млн. лв. 

 Сериозно финансиране е заложено и за проекти за деца от малцинствата. 10 млн. лв. са предвидени за привличане в детските градини на деца от малцинствата още на 3-годишна възраст. Тук МОН си поставя за цел да интегрира 15 000 деца, т.е. разходът на дете ще е 1666 лв. Същата е сумата и при проекта за допълнителна подготовка по български език. Тук ще бъдат отпуснати 25 млн. лв. за 15 000 ученици. 1666 лв. на ученик са предвидени и по проекта за интегриране в образователната система на младежи до 18 г., отпаднали от училище. Тук също могат да бъдат обхванати 15 000 деца, но могат да се включат и бежанци. Други 25 млн. лв. ще се дадат за курсове за ограмотяване на лица над 16 г., включително роми. 7.5 млн. лв. ще се дадат за разработване на система за ранно кариерно ориентиране, ще се развива и система за ранно предупреждение за риск от отпадане. 

 В последния образователен мониторинг на ЕС страната ни фигурира с 12.9% дял на рано напусналите училище (за 2014 г.) при 11.8% за 2011 г. До 2020 г. България има за цел да намали дела под 11%.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Масаж София
Кик Бокс София Младост
Тест по Английски език
Йога Велико Търново
Уроци по висша Математика София
Курс по Народни танци Пловдив
Курс Английски език Русе
Учене на Френски език
Уроци по Плуване за възрастни Варна
Курсове за Маникюр цени
Учене на Немски език
История за 6 клас
Гръцки език София
Уроци по Цигулка Варна
Курсове по Японски език София
Балетна школа Стара Загора
Ниво b1 Английски език
Курсове по Испански език София
Сугестопедия Немски
Уроци по Хип Хоп танци 2008
Народни танци в детската градина
География на света
Школи по Народни танци София
Частни детски градини Банкя
Тренировки по Баскетбол за деца Варна
Италиански онлайн
Как да научим Английски лесно
Да учим Немски онлайн
Обучение по Математика в детската градина
Курсове за Маникюр и Педикюр
История за 7 клас
Народни танци Люлин
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ