+ Предложи новина
04.01.2018

1.8 млн. лв. за стипендии за талантливи ученици ще отпусне кабинетът през 2018 г.

1.8 млн. лв. за стипендии за талантливи ученици ще отпусне кабинетът през 2018 г.

  1.8 млн. лв. за 1195 стипендии за талантливи ученици планира да отпусне кабинетът през 2018 г., става ясно от проектопрограмата на правителството за мерките на закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища. Въпреки заглавието на програмата в текста й никъде не се споменават учениците от частните училища.

 По програмата се отпускат месечни стипендии и еднократни финансови помощи за деца с изявени дарби в изкуството, науката и спорта. В първите две области учениците трябва да са класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национално или международно равнище. В областта на спорта пък следва да са заели 1-во, 2-ро и 3-то място на олимпийски игри, световно, европейско или балканско първенство или първо място на финали на държавно индивидуално първенство. Eднократното финансово подпомагане е в размер до 195 лв. и е за подпомагане на обучението в курсове по изкуства, наука и спорт, за участие на деца в пленери, обучителни и тренировъчни лагери, в национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания. Стипендиите пък се предоставят за 12 месеца в размер на 135 лв. месечно.

 Прогнозният брой на децата е съобразен с практиката през последните години и с анализа от представянето на учениците на различните национални и международни конкурси, олимпиади и състезания в областта на изкуството, науката и спорта, се посочва в проекта. Според него се очаква през 2018 г. да бъдат дадени 1162 стипендии на ученици, заели призови места в олимпиади и състезания, 33 еднократни финансови подпомагания, както и още 821 стипендии, останали нераздадени през 2017 г. Планираните за целта суми са съответно 1.132 млн. лв. и 661 хил. лв.

 Над 40 са националните конкурси в сферата на културата и изкуствата, организирани от културното, просветното и спортното ведомство и др., призьорите от които ще получат награди. Сред тях са националният фолклорен "Орфеево изворче" - Стара Загора, ученическият конкурс по актьорско майсторство в Пловдив, конкурсът за танцьори "Златна гега" в Котел и др. Международните състезания по изкуства са 9. В областта на науката пък посочените състезания и олимпиади, които могат да донесат стипендия на първенците, са над 50 на брой - тук са пролетните математически състезания, националните олимпиади по математика, информатика, география, информационни технологии и др.

Снимка: ученици от ОУ "Елисавета Багряна", гр. Сливен

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Балетни школи за деца в София
Тренировка по Футбол
Информатика задачи
Народни танци Младост 3
Английски курс
Курсове по Уеб Дизайн
Фризьорски курс Сливен
Испански език
Индивидуално обучение по Английски език Варна
Салса Пловдив
Курсове по Английски в Пловдив
Балетни школи
Курсове по Руски език за начинаещи
Народни танци в детската градина
Курсове по Английски език Стара Загора
Учител по Математика Сухата река
Езикови курсове София
Индивидуални тренировки по Футбол
Частни уроци по Математика Банкя
Уроци по Химия Бургас
Школа по Английски в Люлин
Уроци по Английски в Пловдив
Уроци по Салса за начинаещи
Урок по Пиано
Пилатес за стегнат корем
Курсове Компютърна грамотност Пловдив
Математика 4 клас задачи
Курсове по Испански Варна
Уча се Английски език
Школа за Хип Хоп танци София
Математика за 8 клас
Уроци по Пеене Стара Загора
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ