+ Предложи новина
11.02.2021

¼ от училищата не са имали заразени с COVID-19 преподаватели

  Училищата в малките населени места са засегнати в нищожна или ниска степен от ковид, там има по-малко ученици в просторни сгради, по-лесно се осигурява дистанция, а в същото време стриктно се спазват противоепидемичните мерки.  Това показва проучване на Център „Амалипе“. Опирайки се на данните от него, оттам са категорични, че дори и ако всички ученици се върнат присъствено в този тип училища,  пак ще имат възможност да бъдат разпределени така, че да се поддържа необходимата социална дистанция - нещо, което в големите градове трудно ще се постигне.

 Веднъж вече бе отправено искане да се даде възможност на директорите сами да решават за връщането към присъствено обучение в малките селища, като изключение от заповедта за ротация на по три класа през 2 седмици. След отказа на МЗ и МОН, сега от „Амалипе“ наново настояват, че ако заболеваемостта в тези училища продължи да бъде ниска, както показват и данните към момента, а всички противоепидемични мерки продължат да се прилагат със същата последователност, логично би било да се даде автономност на тези училища, покривайки определени критерии, сами да вземат решение.

 Изследването е проведено в рамките на 3 дни през миналата седмица  в Мрежата за интеркултурно образование „Всеки ученик ще бъде отличник“. Тя обединява близо 300 училища, голямата част от които са с различна концентрация на ученици от уязвими групи и особено на ромчета – точно тези деца, при които онлайн обучението или не сработва, или не е ефективно.  В допитването са се включили 233 училища от цялата страна. От тях над 50% са с до 150 ученици, всяко четвърто - с над 250 ученици. Над 57 % са селските училища, 28.57% са в малки населени места, и около 15% са в областни градове.

 Близо 77% от училищата  в момента нямат заболели ученици и учители, а в 20% заболеваемоста е под 5%, само 2,5 на сто имат над 10 % заболели. Малък е и процентът на педагози, преболедували Ковид-19. В половината от училищата до 5 % от учителите са се срещнали с ковид, а около ¼  до сега изобщо не са имали заразени преподаватели. По-голямата част от тях (около 75%) са селски училища. По отношение на учениците, над ¾ от училищата споделят, че никой от техните ученици не се е заразил (75.5%), в 20% от училищата ковид са преболедували до 5 % от децата.

 Участниците в анкетата са питани и как спазват основните мерки. Почти 100% са отговорите „да, всички ползват“ или „по-голямата част ползват“: топла вода, дезинфектанти, лични предпазни средства в междучасията, по коридорите и в общите помещения. 86% от училищата посочват, че успяват да осигурят напълно или в много голяма степен социална дистанция в час. 93% имат организация на движението по коридорите, а 98% са гарантирали да няма струпване на ученици.

 Показателни са и данните за базата: преобладаващият брой училища имат минимум 2 етажа, а 67 – две или повече сгради, едва 18  са само с един етаж.  Тоест, повечето разполагат с голяма площ. В същото време имат по-малко ученици. Това предполага, че в по-голяма степен може да се осигури дистанция, за разлика от някои училища в големите градовете. При стандартна големина на класната стая от  48 – 50 кв.м. и средна пълняемост на паралелките 16,3 ученици, както показва проучването, на всеки се падат по 3 кв.м. Това е повече от стандарта от 2 кв.м за площ за 1 място.  Важен елемент е  и средният брой паралелки в анкетираните училища. В прогимназиалния етап са 4.19 паралелки. При 3 класа в целия етап се пада средно по паралелка и половина на клас. В гимназиална степен средният брой паралелки е 7.51, което също е по около паралелка и половина на клас. Така, чисто математичски, дори и всички паралелки от един етап да се върнат присъствено, това пак ще е по-малко от едно голямо училище, в което има 5 или 6 паралелки само от един клас.

 Средният брой ученици в паралелка е 16.3. Най-голям % са училищата, в които паралелките са с между 16 и 20 ученици, след това са между 11 и 15. Има само едно училище с над 26 ученици в паралелка. 44 училища или 18.89% са с под 10 ученици в клас, а почти 2/3 са с маломерни паралелки.

Източник: www.marica.bg


Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Български език за 6 клас
Уроци по Гръцки език Пловдив
Езикови центрове Пловдив
Курсове по Английски език в София
Как да науча Английски бързо
Разговорен Английски онлайн
Школа за Народни танци Пловдив
Уроци по Английски София цени
Немски език в София
Клубове за Народни танци Плевен
Как да науча Немски език
Курсове по Математика
Школа за Индийски танци
Курсове по Счетоводство
Частни уроци Немски език Варна
Тренировки по Бокс Пловдив
Частни уроци по Рисуване
Уроци Танго
Частни уроци по Испански цена
Спортни танци Варна
Латино танци за деца София
Курс Счетоводство Варна
Нови Фитнес тенденции Зумба
Ел китари
Матура по География и Икономика
Модерен Балет в Пловдив
Народни танци за начинаещи в Надежда
Курсове за Фризьор Пловдив
Курсове по Козметика София
Летни курсове Варна
Тест по География и Икономика за 5 клас
Курсове за Масажист
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ