+ Предложи публикация
02.12.2018

За японците райската ябълка е „символ на мира”

  Родината на райската ябълка е древен Китай, където била на почит в императорския двор, а летописите разказвали за чудодейните й свойства. Дори ботаническото й название diospyros в превод от гръцки означава „божествен огън”. Ако вземем в ръка екзотичния плод, можем да определим пра-пра-прародителите му. Ако райската ябълка по форма прилича на жълъд и колкото по-мека става, толкова е по-вкусна, това е китайският сорт хачия. Ако прилича обаче на домат и е хрупкава, това е японската фую. За хората от Страната на изгряващото слънце това растение е особено, за тях то е „символ на мира”. Божествените храсти са едни от малкото преживели атомната бомбардировка на Нагазаки. Именно в Япония е селектиран най-сладкият сорт райска ябълка - танкафубу, който се продава на цена около 2000 долара за брой.

 Сезонът на зърновидните плодове от храстови растения (а райската ябълка е именно такъв плод) е от септември до декември, като пикът на беритбата е през ноември. Избирайте мек, лъскав плод с гладка повърхност, без пукнатини и петна. Листата не трябва да са яркозелени. Меките райски ябълки трябва да се консумират веднага, а твърдите – да се оставят да узреят.

 Райска ябълка е плодът на дървото Malus diospyros от семейство Розоцветни. Ботаническото й наименование идва от гръцкото "диоспирос", което означава "божествен огън". Наричана е още "субтропична хурма", "японска хурма", "каки" и т.н. Райската ябълка произхожда от Китай и Япония. През XVІІІ век е пренесена в страните от Средиземно море и Америка, в България е позната от 1935 година. В нашата страна се отглежда в районите на Карлово, Сопот, Пловдив, Сливен, Хасково и Ивайловград, като е известна още под наименованието "медовина".

 Заради високото съдържание на танин, европейците дълго време наивно са смятали, че райската ябълка е напълно неприложима за консумация от човека. Заблудата била разсеяна от раз в момента, в който са й дали шанс на трапезата си, вкусвайки я в нейното напълно узряло състояние, което изисква време „до първия мраз”, по съвет на индианците. Екзотичното растение произлиза от семейство Абаносови. Може да се срещне на едностволни или многостволни дървета, достигащи на височина до 15 метра с кръгли, ъгловати или жълъдоподобни по форма плодове с променящ се цвят – от светлооранжево в началото до тъмнооражнево, а понякога дори в червено.

 Тези изменения съпътстват узряването на плода и подсказват, че е готов за хапване. В случай, че бледите нюанси ви възпрат, когато решите да опитате от необикновената ябълка и се насочите към търговската мрежа – повод за притеснения няма. Оставена на слънчево и светло място, тя придобива наситения цвят постепенно и ако проявите достатъчно търпение, съвсем скоро ще можете да се насладите на един изключително сладък дар от боговете.

 Райската ябълка запазва всички полезни вещества и при минус 20 градуса. Все пак като най-добър се посочва онзи плод, който е узрял на самото дърво, извличайки до последно благинки от природата. И нека екзотиката на растението не ви лъже – райската ябълка вирее без проблем на наша територия, в частност Черноморието и Южна България – Пловдив, Хасково, Сопот, Сливен, а в Ивайловград я наричат още „медовина”. Отглеждането и е лишено от каквато и да било претенциозност, устойчива на ниски температури до минус 20 градуса, тя успешно съхранява богатия си набор от микронутриенти за нас.

 Популярни са пет вида райски ябълки – Fugy, който се характеризира със сладки и по-хрупкави плодове със средни по големина размери, Suraga – представители на значително по-големи ябълки с плътна вътрешност, Giant Fuyu – сорт с продълговати и едри плодове, които добиват внушителни тъмночервени багри при пълна зрялост, Jiro – най-популярният, може би, сорт с добро качество, Costata – плодовете от него се отличават с тръпчивост при вкусване даже и когато са готови за консумация, оцветени са в жълто и имат форма, която напомня на конус.

 Райската ябълка е есенен коктейл от вкусове, екзотика и полезни съставки в зашеметяващи дози като витамините – C, B1, B2, P, PP, витамин F и глутаминова киселина. Високо е също така и съдържанието на захари – около 13% до 19% фруктоза и глюкоза, багрила и пектинови вещества. Пектинът отговаря за поддържането на храносмилателната система в добра форма.

 В здравословен аспект за божествеността на малкото бижу свидетелстват многобройните му приложения в леченията на едни от най-често срещаните диагнози. Оранжевият цвят на райската ябълка, дължащ се на високите стойности в нея на бета каротин, ни кара веднага да си направим асоциация с морковите, които, както е добре известно, са предписвани за третирането на безброй много неразположения. Голям част от лековитите качества притежава и тя. В далечното минало хората са я разглеждали като цяр против скорбута заради високото в нея съдържание на витамин C. Витаминът, комбиниран с бета каротин, ви гарантира имунна система, която не подлежи на никакви колебания от смяната на сезона и температурите.

  За проблеми със сърцето и анемичност, вниманието ни е привлечено от магнезия, който е един от съставляващите райската ябълка минерали и предпазва организма от образуване на камъни. Високата концентрация на витамин PP се явява пръв противник на умората и депресивните състояния и едновременно с това спомага за гладка, безпроблемна кожа и здрава коса. Плодовете на райската ябълка влияят отлично върху заболявания на щитовидната жлеза, тъй като са богати на йод. Препоръчват се най-вече при тиреотоксикоза. Плодът е отлично средство за профилактика и на атеросклероза.

 В днешно време медицината прилага в практиката райската ябълка при проблеми с функцията на гастроинтестиналния тракт, при анемия и за укрепване на съпротивителните сили за ред оплаквания – настинка, грип и други. Сокът от райска ябълка или отварата от плода се използват в народната медицина като отхрачващо средство. Смята се, че консумацията на райски ябълки подпомага възстановавянето на организма след заболявания, повишава имунитета и тонуса. Към длъжностната характеристика на плода може да добавим и умението му да се справя като отличен антиоксидант.

 Това се дължи на многото витамини в него и ликопенът, макар и в ограничени количества. Печели за отрицателно кратко време битката с есенната меланхолия през мрачните дни и понижава вредното влияние на свободните радикали. При заболяване на сърдечно-съдовата система, а също и при високо кръвно налягане, благодарение на естествената растителна захар, райската ябълка е отличен помощник. Няколко плода на ден са средство, което изпреварва с преимущества хапчетата за високо кръвно налягане. Има пикочогонно действие.

 Последно, но не на последно място предназначение на екзотичния дар – той е един безкраен танц за сетивата, задоволяващ дори най-претенциозния вкус. Обелена, нарязана и оставена за около пет минутки в гореща вода с последвало прецеждане и пасиране, райската ябълка се превръща в един чудесен крем-сироп, който с удоволствие да консумирате дълго време и който ще укрепи вашето общо здравословно и емоционално състояние.

От райска ябълка могат да се приготвят несравними сурови плодови десерти, торти, плодови и плодово-зеленчукови салати, смутита, сурово сладко и изобщо всякакви вкусотийки, каквито въображението ви може да сътвори. Неслучайно плодът е предпочитан от привържениците на здравословното хранене и в частност на суровоядството.

Оценка 4.92 от 25 гласували
Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Английски
Курс по Японски
Пилатес упражнения за отслабване
Swing танци Пловдив
Школи по Народни танци София Младост
Уроци по Математика цени
Английски език Варна
Математика обучение онлайн
Уроци по Плуване за възрастни София
Частни уроци предлага частни уроци по Испански
София Фитнес
Курсове по Ексел
Детски ясли в София
Уроци по Химия и Биология
Изучаване на Английски език по интернет
Разговорник по Немски
Бои за Рисуване върху
Плуване ту София
Курс Немски Пловдив
Азбуката на Испански
Уроци по Математика Дианабад
Английски език нива
Частна детска ясла София Красна поляна
Балетни школи в Стара Загора
Упражнения по Английски език за начинаещи
Фризьорски
Уроци по Немски език Варна
Италиански за начинаещи
Курсове по Немски
Уроци по Латино танци Пловдив
Езиков център Пловдив
Френски език за начинаещи онлайн
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ