Регистрирай се
+ Предложи публикация

26.02.2016

За детството на село

  Някога, когато бяхме още деца, щастието се измерваше с дължината на ваканциите при баба и дядо. Онези безгрижни моменти, когато с хлопването на вратата на жигулата, започваха дните без дата, изпълнени с мирис на сушена липа и селски хляб. Тичахме боси по поляните, къпехме се в реката, играехме на криеница в лозето на съседката, викахме Дама Пика на тавана, спирахме колелата си с контра, а не със спирачка, късахме гуменките си по горските пътеки, висяхме от клоните на черниците... Оцветявахме черно-белите снимки от семейните албумите, а нашата единствена социална мрежа се казваше „навън".

 Късно вечерта, когато пекарките от селската фурна се захващаха да приготвят хляба за следващия ден, първите клиенти бяхме ние, децата от махалата. Не мигвали, улисани в игри, нетърпеливо чакахме на стълбите готовия хляб... онзи хляб, чийто вкус никога няма да забравим. Няма да забравим и трепета, с който очаквахме да се роди теленцето. Баба и дядо дежуреха около яслите и нервно проверяваха кравата, а ние все подвиквахме: "Роди ли се? Родили ли се вече, бабо? Може ли да го видим?" Обичахме да пием издоеното мляко направо от кофата, ей така, несварено, с пяната, още топло топло. Все пускахме Шаро на свобода да потича заедно с нас, а после с невинен поглед казвахме: „Ами той пак се е отвързал сам. Знаеш ли, дядо, чак къде го намерихме?"

 Някога животните в двора на нашата къща бяха най-верните ни приятели. Те пазеха тайните ни и никога не издаваха белите ни на баба и дядо. С изключение на големия лош петел, него не го обичахме...всеки наш връстник знае защо. Все още помним и историите на баба за някога, които със сълзи от носталгия ни разказваше до огъня. Онзи огън, чийто пламък тихичко се отразяваше от малката дупчица на печката в тавана, дървата пукаха и беше толкова топло в детските ни души. Вечер обожавахме да лежим върху нагорещените от слънцето керемиди и да си врачуваме по звездите. Обещавахме си разни неща, когато пораснем... Като се замислим, тези времена не бяха толкова отдавна. Има няма двадесетина години – твърде кратко, за да ги забравим, но и твърде дълго, за да ги живеем отново. Останаха спомените. И няколко оцветени с детска емоция черно-бели снимки на дядо и баба.

 Бабо, дядо, благодарим ви за грижите! Вие завинаги ще останете в нашите сърца!

Източник: www.webstage.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Испански език София
Школа по Ориенталски танци Плевен
Уроци по Народни танци София Младост
Курсове по Рисуване за деца
Препоръчайте ми сериозен курс по Гръцки език
Индивидуално обучение по Математика
Пилатес в Младост
Спортни танци София
Частни уроци по Испански език София
Уроци по Музика за 1 клас
Частни уроци по История Варна
Курсове за Фризьор
Уроци по Математика цени
Футболни тренировки за деца
Школи по Народни танци София Младост
Частни уроци по Руски език Бургас
Ниво b1 Английски език
Италиански език курсове
Уроци по Френски език София
Курсове по Испански език Пловдив
Курсове по Рисуване за деца
Хип Хоп уроци
Френски за деца
Курс по Руски
Руски език София
Уроци Немски
История за 10 клас
Брейк танци в залата
Индивидуално обучение по Испански
Нивата в Английския език
Фризьорски курсове София
Курсове по Немски език за възрастни
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече