+ Предложи публикация
25.12.2022

За да замирише в дома ви на Коледа

 Аромат на канела, джинджифил и шоколад - уханието от коледните сладки, което се разнася у дома в този период на годината, е несравнимо с никоe другo. Домашно приготвените сладки изкушения са подходящи както за чашата сутрешно кафе или чай, така и за подарък, който със сигурност ще стопли своя получател. Не всеки обаче смее да се захване с приготвянето им поради страха, че нещо в процеса ще се обърка и вместо по предназначение, няколкото тави с прясно изпечени бисквитки ще отидат на боклука.

 Естествено, няма как грешките да могат да бъдат предотвратени, особено когато говорим за сладкарска рецепта, но като знае предварително някои от най-често срещаните, човек би се впуснал с повече увереност в това кулинарно предизвикателство. Ето някои от тях:

Не отделяте достатъчно време

 Когато се захващате с приготвянето на коледни сладки или какъвто и да е друг подобен експеримент, се уверете, че имате достатъчно свободно време. Различните видове сладки имат различно тесто, което може да се наложи да бъде разточено веднага или да престои в хладилника за една нощ. Затова е важно да сте наясно с начина му на приготвяне, за да не се изненадате неприятно в средата на процеса и да ви се прииска да го ускорите. В този случай не очаквайте коледните сладки да се получат така, както желаете.

И още нещо - не се доверявайте на всяка рецепта в интернет, особено на такива, съдържащи в заглавието си думи като "лесно" и "бързо" - повярвайте, много малка част от тях са такива. Търсете такива в проверени сайтове или вземете някоя изпитана - от приятел или за по-сигурно от стария рецептурник на баба ви.

Импровизирате с пропорциите на съставките

 Сладкарството и пекарството разчитат на прецизността. Ако мерките на съставките не бъдат спазени с точност (това важи особено за торти и други по-сложни сладкиши), е почти сигурно, че нещо сериозно ще се обърка. Въпреки че коледните бискивитки позволяват известни импровизации, те не са препоръчителни. При разлика в пропорциите на някои рецепти на английски например вече лесно може да калкулирате унции в грамове или колко е приблизителният грамаж на суха субстанция в супена лъжица. Така лесно ще избегнете грешки, но за по-сигурно използвайте кухненска везна.

Слагате маслото директно от хладилника, въпреки че трябва да е омекнало

 Ако в рецептата изрично е посочено, че маслото трябва да е на стайна температура, което означава да е добре омекнало, не правете грешката да прененбрегнете това важно изискване. То не е измислено, за да ви затрудни, а за да може захарта и маслото да се смесят достатъчно добре. Процесът създава въздушна и пухкава смес, която играе важна роля за текстурата на бисквитата. Никога не правете грешката да го размеквате в микровълнова фурна, защото ще стане неравномерно. Обикновено на маслото са му нужни около 30-40 мин. на стайна температура, за да придобие нужната мекота. Ако не ви се чака, може да го поставите между два листа за печене и да го разточите леко с точилка.

 След като вече знаете едни от най-често срещаните грешки, които със сигурност могат да объркат плана ви за вкусни коледни сладки, сме ви приготвили няколко интересни рецепти, за да замирише в кухнята ви на истинска Коледа.

Топчета с ром

1 пакетче масло от 125 гр.
2 яйца
100-150 гр. шоколад
½ ч.ч. или 110 гр. кафява захар
¾ ч.ч. брашно или натрошени бисквити
¼ ч.ч. ром
1 ванилия
Щипка сол
Кокосови стърготини за овалване

Яйцата се разбиват заедно със захарта, ванилията и солта. Отделно на водна баня се разтопяват маслото и шоколадът, след което всичко се смесва. Накрая се добавят ромът и брашното (бисквитите). Ако не успеете да получите гъста консистенция, от която могат да се правят форми, добавете още брашно или бисквити. От вече готовата смес се оформят топчета и се овалват в кокосовите стърготини. Оставят се да стегнат в хладилника за около час, а след това вече могат да се поднесат.

Напукани шоколадови бисквити

120 гр. брашно
250 гр. захар
2 яйца
30 гр. масло
200 гр. натурален шоколад
1 ч.л. бакпулвер
25 гр. какао
100 гр. пудра захар
Щипка сол

Брашното се смесва с бакпулвера, солта и какаото. На водна баня се разтопява една четвърт от шоколада, а останалият се нарязва на ситно. Разбиват маслото и захарта. При непрестанно бъркане се добавят яйцата. Към сместа се добавят сухите съставки, които се бъркат с дървена лъжица. Прибавя се нарязаният шоколад, след което - разтопеният. Сместа се бърка до гладкост, след което се прехвърля върху прозрачно фолио. Оставя се в хладилника за два часа. Тестото се оформя на руло. Оформят се малки топчета, които се притискат леко. Напуканите бисквити се на 180° за 17 минути.

Джинджифилови сладки

2 и ½ ч.ч. брашно
½ ч.ч. масло
1 яйце
2/3 ч.ч. мед
½ ч.л. сода за хляб
1 ч.л. джинджифил на прах
½ ч.л. канела
1 ч. л. бакпулвер

Брашното се пресява заедно със содата, бакпулвера, канелата и джинджифила. Междувременно медът и маслото се разтапят на водна баня. След като изстинат, се добавя и яйцето. Разбърква се добре и към тях малко по малко се изсипват сухите съставки. Трябва да се получи маслено тесто, което се разточва с дебелина около 3 мм. Бисквитите се изрязват с формички за сладки по избор и се нареждат в голяма тава, в която предварително се поставя хартия за печене. Джинджифиловите сладки се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за приблизително 7-8 минути или докато се зачервят леко. Декорирйте по желание.

Източник: www.webcafe.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували
Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Пилатес София Люлин
Online уроци по Френски
Уроци по Народни танци София
Частни уроци по Български език Бургас
Уроци по Математика
Онлайн уроци по Графичен Дизайн
Немски език начинаещи
Частни уроци по Немски Пловдив
Английски език b1
Тест по География на България
Частно училище по Немски език София
Частна детска градина София Овча купел
Курсове по Френски в София
Немски за деца София
Уроци по Италиански език онлайн
Немски за начинаещи онлайн
Курсове за Маникюр и Педикюр
Шофьорски курсове София
Школа Латино танци
Джаз Балет Пловдив
Футбол за деца София
Тренировки по Футбол в София
Учител по Математика Сухата река
Математика за 12 клас
Компютърни курсове Русе
Йога курсове Бургас
Ниво b1 Английски език
Частни уроци по Литература Стара Загора
Уроци по Математика за 7 клас Пловдив
Курсове по Български език
Как да науча Английски език
Уроци по Български език Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ