+ Предложи публикация
10.03.2018

Уникалното детство с баба и дядо

 Децата, които растат с бабите и дядовците си, са късметлии. Благодарение на тази връзка те могат да изпитат повече любов, повече емоционална подкрепа и също така огромно богатство от спомени, които ще ги придружават през целия им живот. Не намекваме, че децата, които растат без близост с бабите и дядовците си са по-малко щастливи. Опитваме се да кажем, че такова детство е уникална възможност, в която голямо количество стимули и връзки базирани на безусловната любов подпомагат за емоционална зрялост на по-късен етап. Интересни проучвания са открили, че децата, чиято грижа е поверена на бабите и дядовците вместо на детската градина, придобиват по-голям опит с чуждите езици. Те също така са по-сигурни емоционално.

 Ясно е, че не всички родители са близки със собствените си родители. Това прави развитието на връзката между баба и дядо и дете по-трудна. Но ако тази ситуация е валидна и за вас, не се тревожете да позволите на детето си да се наслади на връзка с вашите родители поне от време на време. Детството е етап, който приключва доста бързо. За да развие детето по-силен и щастлив характер, е важно да се възползваме от тази връзка.

 Повечето от нас са наясно, че бабите и дядовците носят много любов в сърцата си, магия в джобовете си и винаги са готови с неуморима усмивка да се борят за най-доброто за внучето си. След 3-годишна възраст децата започват да печелят много от силната връзка с бабите и дядовците си. Между раждането и третия рожден ден, близостта с майката и таткото е това, от което детето се нуждае най-много. Това е първият социален кръг, в който те попадат и през това време такава връзка е много важна за развитие на мозъка и нуждата за близост.

Комуникационно-емоционалното развитие е по-добро при деца, които растат с бабите и дядовците си

 Бабите и дядовците имат невероятна енергия. Виждането на внучето им ги подмладява и им дава нова роля, която обожават. Ролята на източник на любов, разказвач на истории, човек, който подарява подаръци и водач в дългите разходки из парка.

• Няма ги вече дните, в които са просто родители – не е нужно да се съобразяват с правилата и насоките. Щастливи са да играят тази роля.

• Не трябва да имат авторитета, който имат родителите. Те насочват децата си неусетно, с аромат на ванилия и топлината на пролетни следобеди, изпълнени с вкуса на любимата храна на детето.

• Тази позитивна динамика стимулира ученето на езици при децата. Както по-рано посочихме, децата не получават тези стимули в детската градина.

• Бабите и дядовците комуникират с внучетата си постоянно. Дори и без да осъзнават, те се превръщат в силни архитекти на комуникативните способности на детето.

Те оставят перманентен емоционален отпечатък върху децата В този забързан и хаотичен свят, изпълнен със задължения за родителите, бабите и дядовците имат богат опит. Те знаят как да оценяват моментите тук и сега.

• Не можем да забравим факта, че днешните баби и дядовци са млади хора. Те са в добра физическа форма и са изпълнени с желание да експериментират, да живеят и да продължат да трупат опит.

• Тяхното знание, събрано с времето, ги е научило нещо важно. Те знаят, че наследството, което оставят на внуците си, не е само материално. Най-важното е да оставят позитивен емоционален белег върху малките.

• Децата и бабите и дядовците се движат с еднакво темпо. Те оценяват настоящето повече от всички останали. Те забелязват как буболечките се катерят по цветята. Как капчиците падат по прозореца. И как парченце шоколад се топи в чаша топло мляко. Всичко е магично и тези моменти са споделени и дават на децата уникална възможност да учат. Те научават за щастието без задръжки и фалш.

Обичаните деца са щастливи и спокойни

 Това е ключът и тайната към щастието: децата, които са обичани, ценени и уважавани, се превръщат в щастливи възрастни, защото развиват по-добро самочувствие. Бабите и дядовците допринасят за тази формула. Те трябва да бъдат оптимистично настроени, мъдри и уверени, за да успеят да разпалят сърцата на хората около себе си. Затова не се съмнявайте – ако родителите ви проявяват отдаденост и неизчерпаема любов, позволете им да развият тази връзка. Има много споделени моменти между бабите и дядовците и техните внучета, които са детайли, анекдоти и истории, които децата ви никога няма да забравят.

Източник: www.dama.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували
Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ