+ Предложи публикация
12.12.2017

Учители от Разград въведоха час по „дизайн мислене“

  Те са първокласници и три седмици в месеца заниманията им в училище минават като на всички деца на тяхната възраст. Учат се да четат, пишат букви, пресмятат събиране и изваждане до 10. В последните пет дни на всеки месец обаче хлапетата от училище „Васил Левски" в Разград се впускат в необичайно за нашите ширини приключение. Традиционният урок, в който учителката обяснява, а учениците запомнят и повтарят, кога с разбиране, кога с наизустяване е заменен с час по дизайн мислене. В него по един час в продължение на цяла седмица децата сами си организират мисия.

 Мисията е седмичен проект, част от иновативната програма за проектно базирано обучение "Дизайн шампиони" на Red Paper Plane В нея те могат да са архитекти, изследователи, парти-агенти и каквото се сетите. Имат за задача да научат как се организира проектантско ателие, как се измисля сграда, да я посторят и представят пред класа. Може да идат на пътешествие до полюса, да опитомят делфин или да организират карнавал с маски, като този във Венеция.

 Важното по време на мисиите е, децата сами да изберат какво искат да направят, да се организират в екипи и заедно да планират и реализират идеята си. Накрая задължително трябва да представят своя продукт – може да е небостъргач от кутии за вафли, кану от картон или маска от дантела. Резултатът от мисията трябва да е свързан с приключението и да бъде обяснен пред целия клас. Както и описан или изрисуван в личния дневник на всяко хлапе. А после родителите в специалния дневник на семейството ще отбележат, как фамилията оценява представянето на своето дете в мисията и ако искат ще се включат в нея с нещо измайсторено у дома.

Дизайн мисленето развива истинския потенциал на учениците

 Поставени в условия на игра и забава, първолаците трябва да създават. Те сами следва да измислят, съобразяват, организират цял процеес, който да ги доведе до крайната цел. В тази схема не е важно детето да е просто прилежно и да запомня казаното, то трябва да мисли самостоятелно, критично и да е креативно. Тези, които имат лидерски качества, сами поемат „ръководството на проекта", сръчните се хващат да лепят, хитрите да измислят начини за бързо и лесно постигане на крайната цел. Работното ателие в класната стая наподобява истинския живот.Всеки подрежда мислите си, организира деейстнията си и се мъчи да се наложи в екипа, с това, което може.

  Това обяснява директорът на ОУ „Васил Левски" Диана Първанова, три месеца след въвеждането на иновативната програма "Дизайн шампиони" на Red Paper Plane (bg.rpplane.com/schools) в училището. Програмата е базирана на метода "дизайн мислене" на университета в Станфорд. „Създателите на програмата - Цвети и Георги Камови ни помогат на всяка стъпка от прилагането на "Дизайн шампиони". Те обучиха нашите учители как да въведат новата практиика, помагат ни в хода на работата. Целта е децата да разгърнат творческите си възможности, да се научат да анализират, да изразяват мнение, да предлагат идеи, да се стремят към краен резултат, във вид на продукт. И да могат да го представят пред публика.Това са все ключови умения, нужни на хората от ХХI век.", убедена е Първанова.

 Идеята за въвеждането на иновацията се родила по време на преустройство на училищната среда. Проект на учебнота заведение, финансиран от Фонддация „Америка за България" в рамките на Програмата „Училища на бъдещето", превърнал класните стаи, коридора и фоайетата на първия етаж на стогодишното школо в модерни пространства, където кътовете за работа, отмора и забавление се сменят с помощта на мобилни масички, пуфове преносими шкафове и масички."Тази творческа среда изискваше и нов подход в обучението.", обяснява директорът. Стремежът да се създават нови практики вдъхновил и учителките на първолаците, толкова много, че те просто нямали време за разколебаване. „Беше ни ясно, че в новите класни стаи, където ние нямаме бюра, а сме сред децата, работата трябва да се организира по нов и различен начин. Предизвикателството си струваше, защото още по време на първата мисия: Архитект от програмата "Дизайн шампиони" видяхме, че иновацията е удар в десетката.", обяснява Валя Георгиева, преподавател на първи „а" клас. И тя и колегите й Лидка Горчева, Нели Минкова и Анджелина Черникова са категорични, че участието в мисии преобразява децата.

 „В тези часове ниикой не скучае. Няма разсеяни, няма невнимателни, няма деца, които са апатични. Всички обсъждат, предлагат, правят нещо с ръцете, бърборят, спорят и после се радват. И родителите много подкрепят новите методи. По време на всяка мисия децата разказват у дома, какво са правили в училище, научават по темата още неща, които им обясняват мама и татко или заедно търсят допълнителна информациия в интернет и на другия ден кипят от нови знания, които споделят с другарчетата си. На пръв поглед игра, но всъщност е много ефективен начин за учене и усвояване на знания и придобиване на умения.", разказва Андежлина Черниикова.

Новото поколение има нужда от нов подход. Така обобщават идеята си за използването на дизайн мислене в българското училище Цвети и Георги Камови от Red Paper Plane. Te първи в България с иновативната програма за проектно-базирано обучение "Дизайн шампиони" разработиха метода за условията на нашата образователна система. А разградското основно училище „Васил Левски" е първото школо у нас, приело предизвикателството да въведе в програмата си час по мислене.

Източници: www.standartnews.com   www.rpplane.com

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Испански
Курсове по Медитация
Частни детски градини София Редута
Vimeo уроци по Английски
Упражнения по Руски език
Частни уроци по Английски Красно село
Йога за бременни София
Уроци по Английски Овча Купел
Уроци по Зумба
Частни уроци по История
Уроци по Немски език Пловдив
Кик Бокс тренировки Варна
Матура Български
Подготовка за матура по Английски език
Народни танци за начинаещи в София
Уроци по Пиано за начинаещи
Олимпиада География
Курс за Компютърна грамотност
Салса Латино танци
Италиански културен център София
Йога курсове Бургас
Уроци по Немски София
Класически Индийски танци
Курсове по Английски език Варна
Уроци по Пиано цени
Пилатес София Лозенец
Частни Учители по Английски език София
Школа по Английски език в Пловдив
Испански език Онлайн
Онлайн курсове по Английски език
Уроци по Гръцки език Пловдив
Курс Испански Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ