+ Предложи публикация
29.04.2017

Трюфелът - кралската подправка

  Трюфелът е скъпо удоволствие за вкусовите и сетивните рецептори. Струва колкото каратите на скъпоценните камъни, с които украсяват короните си аристократите.

Кралската подправка

 В кухните на кралската династия на Хабсбургите трюфелът бил синоним на гастрономична и житейска префиненост. Използвал се като допълнение към изящните трапезни блюда - придворните готвачи овкусявали с трюфел и зехтина, сосовете, маслините и зеленчуците. Смесвали го със сладкарския крем на тортите. Говори се, че императрица Сиси много харесвала парченцата италиански трюфел върху плодовата си закуска. Те й давали сили и енергия. Трюфелът се приема като бързодействащ афродизиак и заради тази си слава държи постоянно високи ценови нива. За жалост трюфелът има относително къс срок на трайност и не може да играе ролята на дълготраен ценен актив.

Храната на боговете

 Наричат трюфела храната на боговете заради легендата, че Зевс обичал да си играе на топчета с малките уханни грудки, преди да му ги сервират с храната. Дали Зевс се е забавлявал с трюфели не можем да знаем със сигурност, но в здравословните и полезни качества на природния еликсир сме убедени, без да сме крале и богове.

Гъба

 Трюфелът е вид гъба, която живее в коренната система на дърветата. Размножава се чрез спори, като формирането й е най-усилено през пролетта и ранното лято. Грудката има неправилна форма - понякога обла, друг път е осеяна с израстъци, със силно изразен автентичен аромат. Отвътре е с множество вдлъбнатини или мраморни петна и е с големина от джанка до грейпфрут и много рядко на помело.

Видове трюфели

 Съществуват около 100 вида трюфели, които са сезонни – зимни и летни. Зимните са най-тачените от познавачите, те се намират по-трудно и имат по-висока цена. На цвят трюфелите са бели, черни, има и сиво-бели, червени, тъмнокафяви и бежови. Белият трюфел е най-ценен, самороден и не може да се добива изкуствено във ферми. Цената му, в зависимост от качествените показатели, достига до 8-10 хиляди евро на килограм в реномираната борса Urbani Tartufo, Италия. Най-известните труфели са: бял трюфел от Алба – Пиемонт (Tuber Magnatum Pico), черен от Авиньон (Tubel Melanosporum Vitt.), черен летен (Tubel Aestivum Vill.), сиво-бял (Tubel macalatum Vitt.) и др. Трюфелът носи почерка на мястото, откъдето е открит и ухае на гъба, с нотки на дъжд, на горски цветя, на плодове и треви... Или носи аромата на дървото, в чиято коренова система е расъл. Консумира се само вътрешната част на грудката, като външната се отстранява.

Трюфелът като лек

 Трюфелът е уникален природен продукт, който влияе изключително добре на здравето, съдържа витамини, пречиства кръвта и зарежда с енергия и сили. Предписва се като лекарство на болни от подагра, с висок холестерол и с алкохолизъм. Съществуват неядливи трюфели, които могат да бъдат опасни при консумация. Те се разпознават по наситения черен цвят отвътре на плода и при разрязване са еднородни. Трюфелът не се препоръчва за деца под 10 годишна възраст, заради наличието на стероиди в състава му.

Консумация и съхранение

 Трюфелът се консумира пресен, за да се усетят най-добре високите му кулинарни стойности. Степента на свежест определя и цената му. Може да се запази в добър търговски и гастрономичен вид около 20-25 дни. Съхранява се почистен от земната маса, в която е расъл в суха, платнена торба или стъклен съд с капак. В хладилник се поставя при температура +2-5 градуса. Както всяка гъба, така и трюфелът диша и образува конденз по стените на съда, в който е поставен. За по-дълготрайно запазване на грудката с непроменени качества се препоръчва водните капки да се попиват с мека хартия ежедневно. Непосредствено преди консумация се мие с вода, след което се подсушава и се слага върху ястието, за което е предназначен.

Кулинарни съчетания 

 Изключително е подходящ за овкусяване и гарниране на месни ястия, салати, яйца, сирена, пасти, антипасти, сладолед, шоколад, торти и кремове. Настърган върху ароматно висококвалитетно кафе, прави напитката божествена.

Трюфелът в България

 В България трюфел се търси и намира в проветриви иглолистни и смесени гори на Странджа, Родопите, Стара планина и Плана толкова често, че вече е светска и кулинарна тема. Родната скъпоценна грудка има собствено разпознаваемо ДНК, по-дребна е от европейските си събратя, отличава се със специфичен аромат, който се различава от трюфелите от Апенините, Пиринеите и Алпите. На територията на България има находища на трюфели, които се експлоатират предимно за износ, но задоволяват и нуждите на родните любители на това лакомство.

Съзаклятниците 

 Събирачите на трюфели са интересни и потайни хора – не обичат да говорят за местата, от които вадят находките си. Те бродят по здрач из шубраците, описват и маркират с невидими за нас знаци дърветата, в корените на които са намерили трюфели. Съзаклятничат и не си издават никога полетата с трюфелни местообиталища. Трюфелът се добива с помощта на специално обучени кучета от породите пойнтер, лагото романьоло, шпаньоли, дори и с безпородни, но с добро обоняние и развит характер на търсачи. На места във Франция, Италия, Испания и Португалия вместо кучета се използват прасета, които често повреждат трюфелите, като ги нахапват. 

Гастрономично украшение

 Големите шеф-готвачи от Европа и по света, както и ценители и колекционери на кулинарни аромати са основните купувачи на трюфели. Тузарските ресторанти с една, две или три звезди "Мишлен" (Michelin) обезателно добавят към изисканите си вкусотии частички природен, ядлив "черен диамант". От храна за прасета в миналото, през вековете станала храна за богопомазани, днес трюфелът е достъпно гастрономично украшение за всеки любител на красивата, вкусна и неординарда храна. В кулинарните магазини по цял свят могат да се намерят малки бурканчета с евтини консервирани трюфели за овкусяване на храни и напитки.

 Цените на трюфелите започват от 100 лева и могат да достигнат до 10 000 лева за килограм. Цената им зависи от кой вид са трюфелите, с какво качество са и в коя държава се търгуват. Съществуват над 100 вида трюфели, но ценени са само няколко. Белият зимен трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-вече в Южна Франция и Северна Италия. Откриват се и в много други държави, но в по-малки количества. Въпреки това, основно се търгуват в Италия, Франция, САЩ и Германия.

Черен трюфел /Tuber Melanosporum/ - кръстен е на регион във Франция. Расте предимно под лешник и дъбови дървета. Достига до 7 см в диаметър и тегло до 100 г. Среща се в Италия и Испания, но най-вече във Франция, където е много високо ценен. Черният трюфел е кълбовиден, понякога със заоблени издатъци. Покрит е с кафеникаво-черна кора с гъсто разположени брадавици. Вътрешността му е сивкаво-кафява или мораво-черна и мраморно нашарена с белезникави, но тънки жилки.
Бял трюфел /Tuber magnatum/ - това е най-редкият трюфел и съответно и най-цененият. Расте предимно във Франция, Италия, Хърватия, но е намиран и в територията на нашата страна. Белият трюфел има размери 5-12 см, но не изключено да се срещнат по-големи екземпляри. Формата е овална, с множество вдлъбнатини, повърхността е леко кадифена. Вътрешността е бяла или сивкаво-жълта, с бледи тънки жилки. Вирее в хълмисти места, разположени на 600 метра надморска височина. Събира се от късна есен до ранна пролет.
Черен бъбрековиден трюфел /Tuber mesentericum Vitt./ - притежава овална, но не много кръгла форма, с големи или малки вдлъбнатини в основата. При разрез тези вдлъбнатини му придават бъбрековидна форма. Има черна кора, а вътрешността му е сиво-кафява с леко вълнисти жилки. Размерът му много рядко надвишава този на яйце. Не се среща много често, расте под дъб, леска, бреза и бук. Среща се единствено в Европа.

Черен зимен трюфел /Tuber brumale Vitt./ - обикновено е закръглен ил със съвсем слаби издатини. Има черна или много тъмно морава кора, с плътно разположени брадавици. Вътрешността му е тъмно-кафява или сивкаво черна, с широки мраморни петна. Размерът на зимния трюфел е малко по-голям от кокоше яйце. Намира се през есента и началото на зимата под дъб и леска. Най-разпространен е в Централна и Южна Америка. Ароматът и вкусът му са малко по-силни, но все пак са доста приятни.

Черен гладък трюфел /Tuber Macrosporum Vitt./ - не е толкова известен и се търгува рядко, но за сметка на това е високо ценен. Има закръглена форма и бучки, с черно-морава кора и малки неравни брадавици. Сърцевината му е розово-кафява със светло-сиви жилки. Има силен аромат и леко чеснов вкус. Вирее под дъб, върба и топола в пределите на Централна и Южна Европа.

Сиво-бял трюфел /Tuber maculatum Vitt./ - притежава по-ниска цена от белия трюфел, но младите екземпляри изключително приличат на белите си събратя и много често се бъркат с тях.

След като узреят стават по-тъмни. Първоначално има лек и приятен аромат, който по-късно става по-блудкав и чеснов. Расте в иглолистни и широколистни гори, в периода от януари до март.

Източник: www.higviewart.com

Оценка 4.84 от 32 гласували
Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Летни курсове по Испански език
Индивидуални уроци по Математика за 7 клас
Английски език матура
Тренировки по Футбол за деца в София
История за 5 клас
Курсови работи Информатика
Летни курсове Варна
Частни уроци по Испански език обяви София
Тренировка по Футбол
Урок по Немски език
Уроци по Пиано Велико Търново
Уроци по БЕЛ за 2 клас
Български за чужденци
Частни уроци по Руски език Пловдив
Латино танци София
Езикови школи София Младост
Учител Брейк танци
Курсове по Испански за начинаещи
Говорим Английски
Матури по Английски
Курсове в Русе
Частни детски ясли Лозенец София
Уроци по Химия София
Пилатес упражнения за отслабване
Курсове Руски език Варна
Уроци по Математика Дружба
Латино танци за деца Варна
Уроци по Рисуване за начинаещи
Зумба София център
Народни танци за начинаещи Шумен
Уроци по Математика София Надежда
Курсове по Гръцки език Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ